Читај ми!

Ендру Тејт, борац против „матрикса“ или опасни продавац магле

Женама је место у кући, не знају да возе, власништво су мушкарца и криве су ако их неко силује. Тешко је замислити да неко јавно изговара овакве ствари, посебно у 21. веку. Баш оваквим ставовима, контроверзни инфлуенсер Ендру Тејт стекао је огроман број поклоника широм света.

За хапшење Тејта и његовог брата Тристана, самопроглашени „мачо гуру“ оптужио је „матрикс“, алудирајући на неки скривени зли систем либерала који владају светом и желе да ућуткају њега и њему сличне „гласове разума“ који покушавају да раскринкају систем.

Друштвене мреже препуне су критика на рачун румунске полиције, која, како кажу, у име „дубоке државе“ жели да ућутка Тејта да не би говорио истину.

Заправо, инфлуенсер је ухапшен заједно са братом Тристаном под оптужбом за трговину људима. Полиција их сумњичи да су оформили организовану криминалну групу са сврхом искоришћавања жена, које су принудно држали у кући и приморавали их да стварају порнографски садржај.

Иако свакако треба сачекати док се судски процес не оконча, ипак вреди причати о Тејту као појави. Није он први који говори сличне ствари, али је свакако због своје популарности феноменолошки јако битан.

Ендру Тејт је симптом много ширег друштвеног проблема – милиона мушкараца који тешко проналазе своје место и бесни су на промене које је модерно време донело у мушко-женским односима.

Он је нека врста ванбрачног детета реакционарне струје против "woke" културе и теоретичара завера, који немају потребу да ишта од својих тврдњи докажу, само да посеју довољно сумње, а онда ће она сама да никне у компосту необразованих маса.

Ендру Тејт – опасни пајац за несавршени свет 

Протеклих пар година друштвене мреже биле су преплављене његовим клиповима, обожаваоци који се броје у милионима хвалили су га где год су стигли, а на таласу огромне популарности гостовао је у бројним емисијама на мејнстрим медијима.

Да ли уопште треба давати простора ликовима попут Тејта у медијима је дискусија за неки други пут, али је чињеница да је њему уступљен зато што је личност која поларизује јавност и самим тим доноси гледаност, кликове и – новац.

Бивши кик-боксер води буран живот. Воли брза кола и брзе, а и младе, жене, веома је интелигентан, способан, има нос за бизнис, он је алфа мужјак који узима шта хоће. Барем је то што жели да други мисле о њему.

Али после хапшења у Румунији, један од аргумената његове одбране је да је све то шарада, представа за лаковерне којима продаје маглу. Ендру Тејт заправо није стваран, он је лик који глуми.

Значи, онај исти „мачо гуру“ који је убеђивао људе како треба да живе, сада, суочен са затворском казном, прича како се у ствари шалио.

Шала или не, то ће утврдити румунске власти. Оно што свакако није шала су речи које је изговарао, односно њихов утицај.

Представљајући се као плејбој који воли оружје, брза кола и цигаре, Тејт је јавно говорио о томе да треба ударати и давити жене, уништавати им ствари и не давати им да излазе.

„Извадите мачету, ударите је у лице и ухватите за врат. Ућути, кучко“, каже на једном снимку, одговарајући како би реаговао када би га жена оптужила за превару. На другим снимцима прича о томе како треба избацити све „њене“ ствари кроз прозор и назива своју бившу девојку, која га је оптужила за напад, „глупом дрољом“.

Оно што чини феномен Ендруа Тејта горим јесте што се не ради о неком опскурном човеку који прича глупости на „дарк вебу“. Напротив, он је један од најпознатијих људи на Тик-току, а само на тој мрежи његови снимци су прегледани више од 11 милијарди пута.

У јулу прошле године био је најпретраживанија личност на Гуглу, његови снимци делили су се и на осталим друштвеним мрежама, а интернет популарност му је обезбедила и гостовање код Пирса Моргана.

Освета неснађених и збуњених

О позитивном или негативном утицају "woke" културе се може дебатовати, али је несумњиво да је протеклих година изнедрила реакционарну струју која је преплавила интернет и окупља све оне који се нису снашли у данашњим друштвеним околностима и који се осећају као да их је систем издао.

То је конзервативна струја која хоће да ствари врати на „почетак“. Да се врате „традиционалне“ вредности, када је мушко самом биолошком чињеницом да има пенис добијало статус јачег (и вреднијег) пола.

Према њиховом мишљењу, жене им по биолошком праву припадају. Оне ту не би требало много да се питају. Оне треба да слушају шта им се каже и рађају и подижу децу. Са друге стране, сваки мушкарац треба да стреми да се наметне као алфа мужјак. Да покаже да је он „баја“ и предводник.

Тејт је најплодније тле нашао у млађој публици дигитално писмених мушкараца који се нису толико добро снашли у реалном друштвеном животу и бесни су због тога. О томе сведочи и старосни састав протеста за пуштање Тејта из затвора, који су избили у многим земљама, па и код нас.

Контроверзни инфлуенсер се, међутим, у својој причи није само задржао на мизогиним ставовима. Напротив, увидевши своју прилику да стекне још пратилаца почео је да се позиционира и као „борац против матрикса“.

Увезујући "woke" културу са мејнстрим наративом владајућих елита, Тејт се поставио као шампион борбе против дубоке државе и злих моћника који желе да контролишу свет. Убрзо је почео да прича о ковид завери, вакцинама, систему који хоће да уништи мушкарце, традиционалне вредности...

Чак је и основао Универзитет за преваранте (Huslter's University), онлајн „школу“ у којој „студенте“ учи како да буду као он и стекну богатство. Има око 130.000 чланова, који месечно плаћају 50 долара. Једини који ту стиче богатство је сам Тејт.

Све у вези са Тејтом звучи као карикатура, али није. Можда он измишља, лаже, глуми да је већи од живота, али милиони људи широм света схватају његове речи веома озбиљно, упркос томе што се тренутно налази у затвору и то под веома озбиљним оптужбама.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво