Зашто нове генерације сматрају да је феминизам штетан и благонаклоно гледају на Ендруа Тејта

Младићи и мушкарци из генерације „зед“ више него „беби-бумери“ верују да је феминизам штетан, кажу нове анкете.

Зашто нове генерације сматрају да је феминизам штетан и благонаклоно гледају на Ендруа Тејта Зашто нове генерације сматрају да је феминизам штетан и благонаклоно гледају на Ендруа Тејта

Петина мушкараца од 16 до 29 година гледа позитивно на утицај Ендруа Тејта на друштвеним медијима, а младићи и мушкарци из генерације „зед“ чешће од старијих „беби-бумера“ верују да је феминизам учинио више штете него користи, наводи се у истраживању које показује „стварни ризик од поделе међу генерацијама“.

Један од четири мушкарца у Уједињеном Краљевству старости од 16 до 29 година верује да је теже бити мушкарац него жена, а петина оних који су чули за Тејта сада благонаклоно гледа на овог утицајног човека на друштвеним медијима – показало је истраживање спроведено код више од 3.600 људи.

Тејт, бивши британско-амерички кик-боксер који има 8,7 милиона пратилаца на платформи Икс, суочава се у Румунији са оптужбама за трговину људима, силовање и формирање криминалне банде за сексуално искоришћавање жена, које он негира. За себе је иначе говорио да је „апсолутни женомрзац“. У августу прошле године, румунски суд наложио је да се контроверзни инфлуенсер пусти из кућног притвора док чека почетак суђења по оптужбама за трговину људима.

На аутора бестселера и канадског психолога Џордана Петерсона такође позитивно гледа 32 одсто мушкараца старости од 16 до 29 година, у поређењу са 12 процената међу женама исте генерације. Петерсон је јавно говорио о „деморалисању младих мушкараца”.

Када је реч о феминизму, 16 посто мушкараца из генерације „зед“ сматра да је учинио више штете него користи. Међу старијима од 60 година тај број је био 13 одсто.

Бројеви су изнети на основу анкете „Ипсоса“ за Институт за политику Краљевског колеџа у Лондону и Глобални институт за женско руководство.

Истраживање је такође открило да 37 одсто мушкараца старости од 16 до 29 година сматра „токсичну мушкост“ бескорисном фразом, што је отприлике двоструко више од броја младих жена које ту фразу – не воле.

Сваки пети мушкарац од 16 до 29 година који је чуо за Ендруа Тејта каже да има позитивно мишљење о њему.

„Ово је нов и необичан генерацијски образац“, рекао је професор Боби Дафи, директор Института за политику, и додао: „Обично је случај да се млађе генерације доследно осећају угодније са новим друштвеним нормама, пошто су одрастале уз њих као природни део свог живота.“

„Ипак, постоји конзистентна мањина – између једне петине и једне трећине оних који имају супротно мишљење. Ово указује на стварни ризик од фрактивних подела међу овом долазећом генерацијом“, додао је професор Дафи.

Утицај друштвених медија

„Чињеница да је ова група – прва која већину информација добија из друштвених медија, вероватно ће бити барем део објашњења. Постојао је дух времена у којем младе жене осећају да могу да поседују идеју феминистичког идентитета... Млади мушкарци чују много о моћи девојака, али је не разумеју у овој фази свог живота“, рекла је професорка Роузи Кембел, директорка Глобалног института за женско лидерство у Кингсу.

„Ово би могло бити нешто што се мења када младићи уђу у радни однос, али то не можемо узети здраво за готово с обзиром на то колико су друштвени медији данас важни у начину на који разумемо себе“, додала је.

Мушкарци који припадају етничким мањинама ће највероватније пратити Тејта, при чему се више од трећине слаже да он „покреће важне ствари о стварним претњама мушком идентитету и родним улогама“ у поређењу са 12 одсто међу мушкарцима који нису у мањинским групама. Ипак, величине узорка су премале да би се утврдило које етничке или друге мањинске групе су посебно „захваћене“ оваквом статистиком.

Тејт је иначе изјавио да је прешао у ислам након што је раније рекао да је атеиста. У једној од објава изјавио је да меланин, пигмент коже, „даје мудрост, заједно са храброшћу и физичком моћи“. Тејт проповеда да младићи треба да преузму контролу над сопственим животом: „Не би требало да будете срећни. Требало би да будете јако утицајни и способни.“

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се