Читај ми!

Боб Дилан усред скандала због потписивања књига

Након што су обожаваоци чувеног кантаутора Боба Дилана упоредили потписе у књигама и на уметничким делима и открили да су потпуно исти, музичар признао да је користио уређај и да се није лично потписивао. Као разлог наводи вртоглавицу.

Амерички нобеловац и оскаровац Боб Дилан, који се изузетно ретко обраћа јавности, издао је саопштење да би се извинио због своје „грешке у процени“.

Музичар се нашао усред скандала због употребе машине за потписивање специјалних примерака његове нове књиге која је рекламирана као „ручно потписана“.

Књига The Philosophy of Modern Song садржи коментаре легендарног кантаутора о нумерама других извођача и објављена је почетком новембра у ограниченој серији од 900 „ручно потписаних“ примерака, продатих по цени од 599 долара.

Уз све примерке купци су добили потврду о аутентичности од издавачке куће "Simon & Schuster".

Како су купци почели да добијају своје примерке, многи су делили фотографије својих књига на друштвеним мрежама и брзо су схватили да су потписи идентични.

У саопштењу, осамдесетједногодишњи музичар наводи да су сва његова дела „током година“ била ручно потписана. 

„Међутим, 2019. године имао сам тежак случај вртоглавице и то се наставило у годинама пандемије. Потребна је петочлана екипа која ради у непосредној близини са мном да би омогућила ове сесије потписивања, а нисмо могли да пронађемо сигуран и изводљив начин да завршимо оно што је требало да урадим док је вирус беснео“, објашњава Дилан.

„Дакле, током пандемије било је немогуће било шта потписати и вртоглавица није помогла. Пошто су се назирали уговорни рокови, сугерисана ми је идеја да користим аутоматску оловку, уз уверавање да се то све време ради у уметничком и књижевном свету. Коришћење машине је била грешка у процени и желим одмах да је исправим. Са кућом 'Simon & Schuster' и мојим партнерима из галерије трудим се да урадим управо то", наводи кантаутор.

Издавачка кућа "Simon & Schuster" извињава се због прошлонедељне контроверзе и нуди да врати новац свим незадовољним купцима.

Ваљаност Диланових потписа на његовим делима, од којих се многа тренутно продају за више од 12.000 фунти (13.850 евра) такође је доведена у питање.

Кућа "Castle Fine Art", која тргује уметничким делима у Уједињеном Краљевству, међу којима су Диланова ликовна дела, саопштила је да су били „потпуно несвесни употребе ауто-оловке“ и открили су да су само две серије отисака – обе објављене ове године – биле потписане аутоматском оловком уместо ручно.

„Можемо да потврдимо да је сва друга издања, која су претходила овим издањима, појединачно својеручно потписао Боб Дилан“, наводи се у саопштењу "Castle Fine Art"-а.

И ова кућа нуди да купцима врати новац, али под условом да врате своје сертификате о аутентичности.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво