Читај ми!

Преминуо модни великан Ренато Балестра

Дизајнер Ренато Балестра, доајен италијанске моде, преминуо је у свом дому у Риму у 99. години.

Балестра је отворио своје први модни атеље 1959. године у Риму, након што је завршио шегртовање код Венецијанија и радећи за Емилија Шуберта, Марију Антонели и Сореле Фонтану.

Рођен у породици архитеката и инжењера, истицао се јединственим уметничким духом и често описиван као „модни сликар“.

Познат по комбиновању тканина и са провидним материјалима, разнобојним везовима и шик креацијама, његово презиме такође је повезано са посебном бојом – Балестра плавом.

Његова страст према филмској и позоришној уметности водила је томе да је дизајнирао креације за Аву Гарднер у филмовима Босонога контеса и Сунце се поново рађа, Ђину Лолобриђиду у Најлепшој жени на свету, Софију Лорен у остварењу Срећа бити женом, Кандис Берген у Авантуристима...

Креирао је костиме и за Росинијеву оперу Пепељуга, која је гостовала и на сцени Народног позоришта у Београду 1998. године.

У Свечаној сали Скупштине Града Београда 2013. године организовао је ревију за помоћ деци без родитељског старања и приказао најновију колекцију којом је такође затворио Недељу високе моде у Риму.

Балестра се такође истакао и по комбиновању мушке и женске моде и био је пионир у стварању унисекс комбинација.

Његово име постало је један од синонима за модну индустрију, а Ренато Балестра добитник је свих међународних признања у свету моде.

број коментара 0 Пошаљи коментар