Читај ми!

Мерилин Монро: Зашто ни 60 година после смрти, њена популарност не јењава

Као и код сваке иконе, бренд Мерилин Монро далеко превазилази личност Мерилин Монро, а још више Норме Џин Мортенсон, каква је била до 1946. године. Мерилин Монро је можда умрла 4. августа 1962, али у том истом тренутку се родила легенда. И док је њен живот поставио основу за легендарни статус, њена смрт јој је донела иконичну бесмртност.

Било је великих звезда и пре и после ње, али ретке су оне које сјаје таквим сјајем, које су инспирација целом свету и интригирају га већ шест деценија. Обожавали су је и разапињали. Говорила је: „Ја сам креација мушкараца, зато ме жене не воле“. Доживљавали су је у складу са улогама које је тумачила.

„Она је вероватно пример како једна Фабрика снова, као што је Холивуд може нешто да испродуцира, да направи један мит. Она је заправо мит. Тај мит толико одјекује да и у овом времену, да кажем, пост, пост модерне, тражи једно ново ишчитавање. Има та једна чувена реченица да Холивуд није место за жене које имају преко 40 година и имају чланску карту библиотеке. Дакле, она није дочекала те године, а истовремено није хтела ни да баци своју чланску карту и прогласи себе једном глупом плавушом, каквом су је већина доживљавала“, сматра Драган Јовићевић, филмски критичар.

О тој контрадикторности између тога каквом су је људи видели и каква је заиста била говори и филм Плавуша који ће премијеру имати на Венецијанском фестивалу, а у коме Мерилин Монро тумачи кубанско-шпанска глумица Ана де Армас. Филм је заснован на истоименом бестселеру Џојс Керол Оутс.

Мерилин Монро је сарађивала са великим редитељима, као што су: Били Вајдлер, Џон Хјустон, Хенри Хатавеј, Хауард Хокс. Школовала се код Мајкла Чехова, Лија Стразберга који ју је назвао једном од својих најбољих ученика, уз Марлона Бранда.

Добила је Златни глобус за улогу у Неки то воле вруће. Ипак, ретко ко је о њој говорио као о доброј глумици.

„Она је била неискоришћена мало као глумица баш зато што је кренула као Плејбој зечица. И наравно, један мачистички свет који окупира Холивуд њу је тако и видео. Размишљали су да ће њене филмове да гледају мушкарци који су читали и тај Плејбој. Она се опирала томе, тако да је и направила од Мушкарци воле плавуше и Неки то воле вруће неку врсту карикатуре тих ликова, и то је врло паметна и врло глумачка одлука“, додаје Јовићевић.

Њен глумачки потенцијал подржан њеном харизмом вероватно би тек био реализован, јер Мерилин Монро је преминула у 36. години.

Сваког петак до 4. септембра у Кинотеци можете се подсетити неких од њених најчувенијих улога.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво