Читај ми!

Мерилин Монро: Зашто ни 60 година после смрти, њена популарност не јењава

Као и код сваке иконе, бренд Мерилин Монро далеко превазилази личност Мерилин Монро, а још више Норме Џин Мортенсон, каква је била до 1946. године. Мерилин Монро је можда умрла 4. августа 1962, али у том истом тренутку се родила легенда. И док је њен живот поставио основу за легендарни статус, њена смрт јој је донела иконичну бесмртност.

Било је великих звезда и пре и после ње, али ретке су оне које сјаје таквим сјајем, које су инспирација целом свету и интригирају га већ шест деценија. Обожавали су је и разапињали. Говорила је: „Ја сам креација мушкараца, зато ме жене не воле“. Доживљавали су је у складу са улогама које је тумачила.

„Она је вероватно пример како једна Фабрика снова, као што је Холивуд може нешто да испродуцира, да направи један мит. Она је заправо мит. Тај мит толико одјекује да и у овом времену, да кажем, пост, пост модерне, тражи једно ново ишчитавање. Има та једна чувена реченица да Холивуд није место за жене које имају преко 40 година и имају чланску карту библиотеке. Дакле, она није дочекала те године, а истовремено није хтела ни да баци своју чланску карту и прогласи себе једном глупом плавушом, каквом су је већина доживљавала“, сматра Драган Јовићевић, филмски критичар.

О тој контрадикторности између тога каквом су је људи видели и каква је заиста била говори и филм Плавуша који ће премијеру имати на Венецијанском фестивалу, а у коме Мерилин Монро тумачи кубанско-шпанска глумица Ана де Армас. Филм је заснован на истоименом бестселеру Џојс Керол Оутс.

Мерилин Монро је сарађивала са великим редитељима, као што су: Били Вајдлер, Џон Хјустон, Хенри Хатавеј, Хауард Хокс. Школовала се код Мајкла Чехова, Лија Стразберга који ју је назвао једном од својих најбољих ученика, уз Марлона Бранда.

Добила је Златни глобус за улогу у Неки то воле вруће. Ипак, ретко ко је о њој говорио као о доброј глумици.

„Она је била неискоришћена мало као глумица баш зато што је кренула као Плејбој зечица. И наравно, један мачистички свет који окупира Холивуд њу је тако и видео. Размишљали су да ће њене филмове да гледају мушкарци који су читали и тај Плејбој. Она се опирала томе, тако да је и направила од Мушкарци воле плавуше и Неки то воле вруће неку врсту карикатуре тих ликова, и то је врло паметна и врло глумачка одлука“, додаје Јовићевић.

Њен глумачки потенцијал подржан њеном харизмом вероватно би тек био реализован, јер Мерилин Монро је преминула у 36. години.

Сваког петак до 4. септембра у Кинотеци можете се подсетити неких од њених најчувенијих улога.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 07. авг 2022, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Popularnost ne jenjava?

Popularnost ove (ne tako dobre) glumice, koja je nešto glumila pre nego što sam se ja rodio (iako sam blizu penzije), postoji samo u medijima. Za nju danas mladi ljudi u Srbiji pet para ne daju, niti znaju ko je bila i šta je radila. Problem današnjeg sveta je reciklaža starog đubreta i fokus na prošlost, umesto da se okrenemo budućnosti.

(недеља, 07. авг 2022, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

Da li je bila starleta tog vremena?

Danas ih je mnogo, ona je bila jedna.

(субота, 06. авг 2022, 21:09) - Paradoks! [нерегистровани]

Seks simbol,

za koju su lekari potvrdili da je bila - frigidna!-Sva hvalisanja njenih partnera,ispala su smešna,jer je sve samo glumila!

(субота, 06. авг 2022, 18:34) - anonymous [нерегистровани]

E

Takav je narod . Nije legenda neki dobar pekar ili lekar. Ne, legenda je devojka koja se farbala i ....

(субота, 06. авг 2022, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

pa zato sto je postala LEGENDA a legende nikada ne umiru...Isto tako i Bruce Lee, to su legende koje ce postojati dok je sveta i veka.