Читај ми!

Принц Ендру у небраном грожђу, монархија и војска му окренуле леђа

Средњи син британске краљице војвода од Јорка принц Ендру изгубио је све краљевске и војне привилегије и дужности. Те одлуке званично су донели Елизабета Друга и британска армија само дан пошто је амерички суд одбио да одбаци тужбу Американке Вирџиније Ђуфре да је војвода од Јорка имао са њом сексуалне односе три пута у Британији и Америци када је имала 17 година. Принц Ендру сада не може да спречи да буде позван да сведочи у грађанској парници која треба да уследи.

Амерички правници спекулишу да би, после катастрофалног телевизијског интервјуа са Би-Би-Сијевом новинарком Емили Мејтлис новембра 2019. године, принц Ендру могао да се позове на 5. амандман америчког Устава и брани се ћутањем.

Велико пролећно чишћење у јануару 

Јасан знак да је пандемија на измаку је велико пролећно чишћење британске политике и монархије већ у јануару.  

Одлуку о одсецању средњег сина из Фирме, како Британци воле да зову краљевску породицу, донела је сама Елизабета Друга.

Његове бројне дужности од сада деле остали чланови краљевске породице, пре свега његове кћерке принцезе Беатрис и Еугенија.

Аналитичари кажу да је одлука закаснила две године и да је требало да буде донета одмах после спорног Би-Би-Сијевог интервјуа са принцом.

„Овде није реч само о породици, већ о прастарој институцији чија је будућност у рукама принчева Вилијама и Чарлса", објашњава историчарка Пени Џунор.

Гнев принца Вилијама 

Британски таблоиди тврде да иза свега стоји гневни принц Вилијам, који је баку сат и по убеђивао колико су за круну погубни поступци његовог најстаријег стрица.  

Подршку сину давао је телефоном из Шкотске, где тренутно живи, и престолонаследник Чарлс.

Краљевска Фирма јавно ћути. Незванично сазнајемо да је принц у шоку.

Током деведесетоминутног састанка са мајком и братанцем, његовом личном адвокату наводно није било дозвољено да изађе из кола са паркинга Виндзорског замка. 

У овом случају није било места за сведоке ван Фирме.

Војска пере руке 

Руке је од некадашњег хероја Фолкландског рата опрала и војска одузевши му сва одликовања и чинове. 

„Мислим да је за активне војнике изузетно непријатно да одају почаст или наздрављају било коме на уваженом положају, а чији стандарди нису на нивоу високих стандарда наших оружаних снага у 21. веку. Јасно је да је принц Ендру у тој ситуацији", истиче Руперт Вилох, пуковник британске војске у пензији.

Грађанска парница у САД 

Пред принцом Ендруом је сада грађанска парница са Вирџинијом Ђуфре. 

Она тврди да ју је педофил Џефри Епстин приморао на сексуалне односе са принцом Ендруом три пута – у Лондону, у стану Галејн Максфел, а затим у Епстиновом стану у Њујорку и на његовом приватном острву на британским Девичанским острвима.  

Суштина правног питања је не само у недостатку слободне воље Вирџиније Жифре, већ и у чињеници да је, по америчким законима, била малолетна, те се слободна воља не поставља као правно питање. 

Секс са малолетном особом је противзаконит и једнак силовању.

У Британији је по закону свака особа у стању да дâ пристанак на сексуалне односе са шеснаест година.

Адвокат Вирџиније Ђуфре, која је добростојећа после новчане нагодбе са Џефријем Епстином, истиче да је новац не занима. Он тврди да син британске краљице „зна шта је урадио и може да посведочи". 

Британци сложни у осуди 

Британци не виде како ће се принц извући из овог правног галиматијаса. 

Он је од спорног интервјуа Би-Би-Сију, који је покренуо више питања, него дао одговора, најнепопуларнији члан британске краљевске породице на Острву. 

„Не мислим да ће она [Вирџиније Ђуфре] бити задовољна новчаним обештећењем. Она жели више од тога. Зато ће он морати да стане пред неки суд и одговори на веома озбиљна питања", сматра Дејвид Пери из Аберирона у Велсу. 

Џун Дејтон из Виндзора сматра да принц „мора да буде третиран као и било ко у таквој ситуацији". 

Пред банкротством

Парничење и скандал прете да доведу принца Ендруа до банкротства. 

Уз њега је само бивша супруга Сара Фергусон, која већ неколико година живи са њим и јавно га зове „најбољим пријатељем". 

Они су заједно нашли купца и организовали продају двадесет милиона евра вредне куће у швајцарским Алпима.  

Какав год био правни исход овог скандала, породица Виндзор, а нарочито наследници круне, опрали су руке од принца Ендруа.

За разлику од принца Харија, краљица је омиљеном сину направила један уступак.

Без обзира на то да ли био у ритама или у богатству, његово обезбеђење ће до краја живота плаћати монархија и британски порески обвезници. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво