Читај ми!

Форбс прогласио Мекензи Скот, бившу жену Џефа Безоса, за најмоћнију жену на свету

Форбс је објавио годишњу листу 100 најмоћнијих жена на свету, а прво место је припало Мекензи Скот, бившој супрузи Џефа Безоса. Она је иза себе оставила потпредседницу САД, Камалу Харис и Кристин Лагард, председницу Европске централне банке.

Тек трећи пут у последњих 18 година на првом месту Форбсове листе 100 најмоћнијих жена на свету не налази се немачка канцеларка Ангела Меркел. Ове године, та част је припала милијардерки и филатропу, Мекензи Скот.

Она је трећа најбогатија жена на свету, али на првом месту је њен приступ богатству и одлучност да га донира на начин који је смислен и револуционарана, што је ставља изнад конкуренције, наводи Форбс.

„Покушавамо да поклонимо богатство које смо стекли захваљујући систему коме је потребна промена“, рекла је Скот овог лета.

Одмах иза ње, на другом месту налази се потпредседница Сједињених Држава, Камала Харис, која се попела за једно место на листи, заменивши се са Кристином Лагард, председницом Европске централне банке која је сада на трећем месту.

У тексту о најмоћнијој жени света, Форбесова колумнисткиња Меги Мекграт пише да је Скот после развода од Безоса добила огромна средства која је великом брзином почела да дели у хуманитарне сврхе.

„До пре три године Мекензи Скот је била писац, супруга и мајка четворо деце која је покренула групу за борбу против злостављања, а деведесетих је помогла свом супругу да покрене 'Aмазон'. Остала је у сенци – али се онда развела од Џефа Безоса, добила четвртину деоница у 'Амазону' и готово одмах почела да планира како ће све то да донира. 'Имам несразмерну количину новца коју треба да донирам', написала је у мају 2019. године када је потписала бракоразводну парницу и обећала да ће половину свог богатства донирати у добротворне сврхе“, пише Мекграт.

Не само што је почела да испуњава своју реч, већ је то учинила рекордном брзином и са потпуном контролом куда иде њен новац.

За нешто више од две године, Скот чије се богатство процењује на 57 милијарди долара, донирала је 8,6 милијарди за 780 организација које промовишу питања као што су равноправност полова, расну једнакост и јавно здравство. Све то је учинила иако нема регистровану канцеларију нити има стално запослено особље које о томе брине.

Уместо тога, све ради сама са својим супругом Деном, истраживачима и саветницима непрофитне консултантске компаније Бриџспан (Bridgespan).

Поређења ради, Фондација „Гејтс“, која има готово 1.800 запослених, 2020. године је зарадила 5,8 милијарди долара бесповратних средстава. А Скот је исте година донирала нешто више од 5,8 милијарди долара. Осим тога, она се руководи филозофијом донирања „без ограничења“, што значи да свака организација може да користи средства како год сматра да је порикладно.

На овогодишњој Форбсовој листи 100 најмоћнијих жена било је још промена. Чак је и краљица Елизабета пала за 24 места и налази се на 70. позицији. На овој листи која се прави већ 18 година, заступљене су жене из 30 земаља које раде у области финансија, технологије, политике, филантропије, забаве и многих других области, а уједињује их осећај друштвене одговорности.

Зато се на Форбсовој листи ове године нашла и Френсис Хауген, бивша запослена у „Фејсбуку“, која није намеравала да објави гомилу података о свом бившем послодавцу, али је рекла да не може да стоји по страни и посматра како je компанији профит изнад људи. Ту је и Тејлор Свифт која је деценију касније поново објавила своје прве албуме како би задржала ауторска права и на тај начин и другим уметницима показала како да заштите свој рад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво