Читај ми!

Сахрањен Маринко Роквић

Певач народне музике Маринко Роквић сахрањен је на Бежанијском гробљу. Сахрани је присуствовао велики број његових поштовалаца, а последњу почаст легендарном певачу дошао је да ода и председник Србије Александар Вучић.

Од Роквића су се опростили и бројне колеге музичари. Председник Вучић је испред Цркве Светог апостола Томе на Бежанијском гробљу чекао у реду са осталим грађанима, носећи у руци венац белог цвећа, на коме пише „Од породице Вучић“.

Председник је био у друштву Братислава Гашића, директора БИА, а сахрани је присуствовао и  велики број личности из културног и јавног живота, међу којима и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Маринко Роквић је преминуо 6. новембра у Београду, у 68. години.

Пре сахране, у Радио Београду је одржана комеморација на којој је речено да је Маринко оставио златан траг у српској народној музици.

И на позорници и иза ње био је изузетан. Један од ретких кога су све колеге сматрале добрим другом. Доживљавали су га као свог и они који га нису познавали. Кажу и да не постоји човек који није плакао или славио уз његове песме.

„Естрада је за многе који нас сада слушају сјај песма, радост и бљештавило, ми који јој припадамо знамо да то најчешће и није тако. Истина је да је естрада врло често рудник из ког сви рудари излазе прљави и уморни. Ваш отац је Дарио, Никола и Марко, из тог рудника увек излазио потпуно чистих руку и чистог образа“, рекла је Ана Бекута на комеморацији.

Певао је И кад ме сви забораве, а сигурно нико ко воли добру народну музику неће заборавити његове хитове. Увек ће неко тражити Скитницу, Поломио ветар гране, Потражићу очи нешто зеленије.

„Сви знамо да је био највећи певач, али је био и господин и у неку руку је био и свима нама идол“, нагласио је Миша Мијатовић, композитор и хармоникаш.

„Његов живот није пролетео као вихор кроз пољану, његов живот је оставио један златан траг у нашој српској националној музици коју је неговао од почетка каријере до краја“, навео је Андрија Бајић, председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије

Роквић је током каријере објавио 21 студијски албум и стекао статус једног од најбољих певача народне музике.

Четрдесет година каријере обележио је 2015. године концертом у Центру „Сава“. Добитник је многих признања, а 2019. године уручена му је награда за животно дело Савеза естрадно-музичких уметника Србије.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво