Читај ми!

Преминуо Роџер Мичел, редитељ „Нотинг Хила"

Роџер Мичел, признати филмски редитељ, умро је у 66. години. Најпознатији је по филмовима „Нотинг Хил", „Венус" и „Моја рођака Рејчел".

„Роџерова породица је са великом тугом поделила вест о смрти редитеља, писца, оца Харија, Меги, Рози и Спероуа", потврдио је публициста Роџера Мичела. Узрок смрти није наведен.

Мичелов најпознатији филм је Нотинг Хил, романтична комедија коју је написао Ричард Кертис, а у њему су глумили Џулија Робертс и Хју Грант. Филм је изашао 1999. године и постигао је велики успех, уз три номинације за награду Златни глобус.

Радио је и на филмовима Changing Lanes (Кобно престројавање) 2002, са Беном Афлеком и Семјуелом Ел Џексоном, затим Венус, са Питером О'Тулом, и два остварења у којима је глумио Данијел Крејг - Мајка и  Enduring Love.

Мичел је преговарао о режији филма о Џејмсу Бонду 2006, али је одустао, као и од рада на филму Мандолина капетана Корелија због опоравка од срчаног удара.

Рођен у Јужној Африци и образован на Кембриџу, Мичел је каријеру започео у позоришту, поставши помоћник редитеља на Краљевском двору.

Убрзо почиње да ради за продукцију Би-Би-Си-ја, где свој печат, између осталог, оставља радећи на адаптацији дела Persuasion.

Мини ТВ серија The Lost Honour of Christopher Jefferies, коју је написао Питер Морган, освојила је Бафту 2014. године.

Мичелова верзија Моје рођаке Рејчел из 2017, у којој глуме Сем Клафлин и Рејчел Вајс, изазвала је пажњу код публике, као и Војвода, са Хелен Мирен и Џимом Бродбентом у главној улози.

Мичелова изненадна смрт изазвала је шок у филмској индустрији. Пре три недеље разговарао је о раду на новом документарцу, пише Гардијан.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се