Читај ми!

Преминуо бубњар Драгољуб Ђуричић

Чувени бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо је у 69. години у болници „Др Драгиша Мишовић” од последица ковида. Ђуричић је током живота наступао са неким од најпознатијих имена домаће, регионалне и светске музичке сцене, и свирао на више од 6.000 концерата.

Ђуричић се протеклих месец дана борио са ковидом 19, а у болницу је пребачен 24. фебруара, након што се данима осећао лоше и имао високу температуру.

Рођен је на Цетињу 10. фебруара 1953. године. Каријеру је започео веома млад, до својих раних 20-их година основао је групе The End и Круне, а касније и Веритас.

У Београд се из Херцег Новог преселио 1975. године и прикључио се групи Ribelli, са којом је пратио многе познате поп и рок музичаре, попут Душана Прелевића, Кемала Монтена, Арсена Дедића и многих других.

После тога се придружио групи Mama Coco, чији је фронтмен био Дадо Топић. Група је пратила Здравка Чолића на турнеји „Путујући земљотрес“ 1978. године.

Крајем седамдесетих прешао је у Ју групу у којој је провео две године, а онда у Леб и сол са којом је остао шест година.

Био је члан групе Кербер, из које се после три године вратио у Леб и сол. Учествовао је на снимању око 70 албума, и свирао на више од 6.000 концерата.

Од 1997. године предводи оркестар који на свим турнејама прати Здравка Чолића.

Остао је познат и по свом ангажману на протестима против режима Слободана Милошевића деведесетих година.

Као врсни бубњар остварио је изузетну каријеру и сарађивао са великим бројем највећих домаћих и иностраних музичких звезда. Осим поменутих Здравка Чолића, Арсена Дедића и Даде Топића, свирао је са Влатком Стефановским, Корнелијем Ковачом, Даворином Поповићем, Радомиром Михаиловићем Точком, Ђорђем Балашевићем, Бором Ђорђевићем и многим другим.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. мар 2021, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Muzičke zvezde

Mogla se spomenuti bar jedna od tih velikih svetskih zvezda sa kojima je radio. Pokoj mu duši, ipak je prije reda otišao.

(понедељак, 15. мар 2021, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Zasluge i "zasluge"

Kad bi pobrojao sve koncerte YU roka na kojima sam bio, izaslo bi da sam od svih bubnjara najvise slusao Dragoljuba Djuricica, zahvaljujuci cinjenici da se moj najaktivnji period pracenja muzicke scene poklapa sa periodom njegovog angazmana u grupi "Leb i sol", pri cemu je i grupa bila najaktivnija i najpopularnija. Jedino mi nije jasno zasto se "aktivno ucesce u protestima protiv Milosevica" racuna u zasluge. Za svu onu dobru muziku, ja ti, Dragoljube, to oprastam i molim se za mir tvojoj dusi.

(понедељак, 15. мар 2021, 17:52) - Tanja [нерегистровани]

Dragi

Divan čovek. Duša kao hleb. Svi najbolji odoše. Kažu da Bog najbolje uvek pre pozove k sebi.

Niko takav ne umire zaista.

(понедељак, 15. мар 2021, 17:07) - Leo Martin [нерегистровани]

majstor

Laka Ti Zemlja, Druže Moj...

(понедељак, 15. мар 2021, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Na muci se poznaju junaci

"Остао је познат и по свом ангажману на протестима против режима Слободана Милошевића деведесетих година."

(понедељак, 15. мар 2021, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

h

Počivaj u miru