Читај ми!

Преминула Даринка Чаленић, Дара из „Жикине династије"

Глумица Даринка Дара Чаленић преминула је ноћас у 87. години, након дуге и тешке болести, саопштено је из Kино-Театра.

Сахрана ће бити одржана у кругу најуже породице, у Новом Саду. 

Дара Чаленић рођена је 18. јула 1934. године у Новом Саду, где је завршила основну школу, гимназију и Средњу глумачку школу при Српском народном позоришту. Први ангажман добила је 1949. године у Народном позоришту у Kраљеву, затим прелази у позоришта у Ужицу и Сомбору, а 1954. постаје чланица Српског народног позоришта у Новом Саду. 

У Савремено позориште у Београду прешла је 1960. године, а 1964. у Југословенско драмско позориште. Године 1974. прелази у слободне уметнике. Пензионише се 1988. године.

На сцени је одиграла преко 40 главних улога, међу којима су Пук, Хермија (Сан летње ноћи), Изабела (Хајде да се играмо), Лизи (Блудница достојна поштовања), Алисон (Осврни се у гневу), Петруњела (Дундо Мароје), Анжела (Иза затворених врата), Бобочка (Филип Латиновић), Финеја (Мудра глупача), госпођа Шампињон (Силом муж), Емили Дикинсон (Лепотица Амхерста), Лизистрата (Лизистрата), Kоломбина (Маскерата), Изота (Савонарола и његови пријатељи).

На телевизији је учествовала у многим драмским емисијама, разним серијама, забавном и дечијем програму. На филму је одиграла велики број улога (Kад будем мртав и бео, Госпођа министарка, Рафал у небо, Мачак под шлемом, Сирома сам, ал'' сам бесан, Ветар је стао пред зору, Чувар плаже у зимском периоду, Силом отац, Пут око света, Жикина династија и други).

Добитница је награде за глумачко остварење на Стеријином позорју 1965. (Изота у Савонароли и његовим пријатељима).

Награђена је 2006. златном плакетом и дипломом Стеријиног позорја „за изузетну глумачку личност и помоћ младима". Године 1975. године добила је награду Авала филма за најбољу дебитантску улогу у филму Поп Ћира и поп Спира.

Од 1970. године живела је у Америци (Њујорк, Бостон/Kембриџ), где је играла у драми И. Бергмана Персона, коју је режирао њен супруг, угледни професор филма на Харварду Влада Петрић, кооснивач и Харвардовог филмског архива.

У Београд се вратила 2014. године, где последње године живота проводи са својим супругом.

Од 2004. године, установљене су две специјалне (новчане) награде на Стеријином позорју, за најбољу глумицу и глумца до 30 година из фонда „Дара Чаленић".

Маја Гојковић: Дара Чаленић је уживала велику наклоност публике

Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа поводом смрти глумице Даринке Даре Чаленић.

„Са тугом сам примила вест о смрти наше глумице Даринке Даре Чаленић. Уживала је велику наклоност публике, пленила је својим ведрим духом и енергијом.

Препознатљива по свом изразу и поштована, биће упамћена по бројним запаженим улогама које ће чувати сећање на уметницу и жену која је зрачила својом појавом.

Даринка Дара Чаленић остаје значајна фигура у историји наше кинематографије. У име Министарства културе и информисања и у своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа", наводи се у телеграму.