Читај ми!

Ел Чапова жена иза решетака – шта ће бити са нарко-принцезом Емом Коронел

Некадашња краљица лепоте, позната и као нарко-принцеза, супруга Ел Чапа, Ема Коронел (31), могла би да буде кључни сведок-сарадник у процесу разбијања картела Синалоа у Мексику.

Ема Коронел Аиспуро ухапшена је на аеродрому у Вашингтону у понедељак, због сумње да је умешана у мрежу организоване продаје дроге. 

Њен супруг Хоакин Гузман, за кога се сматра да је био најмоћнији нарко-бос на свету, осуђен је 2019. године на доживотни затвор у САД. 

Амерички званичници могли би да од Еме Коронел захтевају ангажовану сарадњу за разбијање мреже дилера дроге, док неки извори тврде да она заправо није ухапшена већ да се предала, управо зато што жели споразум о сарадњи.

Коронелова и Гузман венчали су се када је имала 18 година 2007. године, а већину брачног живота Ел Чапо је провео или у затвору или у бекству.

Када се Гузману коначно судило 2019. године, Ема је дошла у центар пажње јавности, пружајући са ћеркама близнакињама у судници подршку свом супругу.

Увек је била максимално дотерана и у дизајнерској одећи, чиме је додатно била занимљива медијима.

Тада је одбила да сарађује са истражитељима и подржала супруга који је осуђен на доживотни затвор плус 30 година робије.

После затварања Гузмана, Ема Коронел постаје славна, прикупља више од пола милиона пратилаца на друштвеним мрежама, наступа у ријалити програмима, а покренула је и сопствену линију одеће. 

Амерички истражитељи сада су уверени да ће притиском на Коронелову коначно добити кључне информације које би могле срушити картел Синалоа. Она ће на то можда пристати у замену за ублажену казну.

Према наводима тужиоцима, Ема је помагала у вођењу „царства дроге" свог супруга између 2014. и 2017. године, а такође је учествовала у две акције његовог бега из затвора.

Иначе, Коронелова је читавог живота у свету нарко-картела, одрасла је са оцем и братом који су били трговци дрогом.

„Када се удала за Гузмана, који је тада имао 50 година, две породице су почеле сарадњу и њени отац и брат били су Ел Чапови важни сарадници", каже бивши шеф ДЕА Мајк Виџил.

Додао је да Ема Коронел може пружити много информација које могу довести до америчких оптужница против чланова картела Синалоа.

Ипак, и даље је неизвесно да ли ће сада прихватити сарадњу или ће наставити да подржава Гузмана. Виџил сматра да су обе варијанте могуће.

„Живот би јој био у опасности ако сарађује. Али, њен мотив су њена деца. Ако оде у затвор, следи јој живот без њих", додао је.

Картел Синалоа, који је основан у Кулијакану осамдесетих година прошлог века и како тврде власти САД, иако је Гузман ухапшен, његова моћ расте и даље месечно „шаље" у САД дрогу вредну милионе долара.

Коронелова је за сада иза решетака и прети јој најмање 10 година затвора, а максимално - доживотна затворска казна, уз новчану од десет милиона долара.

Нема информација о датуму наредног саслушања, пошто је прво одложено јер није било преводиоца.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи