Читај ми!

Сећање на Војкана Борисављевића

Композитор Војкан Борисављевић преминуо је у 74. години у Београду. Компоновао је неколико стотина песама за извођаче широм некадашње Југославије. Његове мелодије обележиле су многе филмове, серије и позоришне представе. Вечерас од 20 часова на другом програму емитујемо концерт Војкана Борисављевића – "Моја одисеја".

Написао је неке од најлепших стихова наше музике. Осим композиција, његову музику волели смо и у серијама и филмовима. Вишња на Ташмајдану је први филм за који је компоновао музику. Уследили су Лајање на Звезде, Врућ ветар, Санта Марија дела салуте, Сиви дом, Бела лађа, Јунаци нашег доба.

Једно познанство из 1966. године било је на почетку.

„Дође неки младић са девојком, каже 'Је л' сте ви редитељ Шотра? Ја бих волео да сарађујем са вама'. Ја кажем ко си ти. Каже, 'ја са матурирао, али сада бих на Академију'. Рекох, хајде кад завршиш Академију јави се. Године 1971, ја почињем да радим шоу програм Образ уз Образ, појави се Војкан Борисављевић, који је већ познато име“, присећа се Здравко Шотра.

Име Војкана Борисављевића везујемо за мелодије које смо волели и певали... Љубав је само реч...

Рођен је у Зрењанину 1947. године. Музичко образовање стекао је у школама у Београду и Паризу. Радио је као музички уредник у Телевизији Београд од 1968. године.

„Пуно лепих емисија је урадио. Покренуо је доста фестивала. Рецимо, људи не знају да је он обновио 'Београдско пролеће' у једном тренутку, које, нажалост, више не постоји, бар не у том облику. Покренуо је један велики музички фестивал 'Месам', који је 80-их био веома значајан“, наглашава Владимир Грајић, директор ПГП РТС-а.

Војкан Борисављевић је добитик многих признања међу којима је и награда за животно дело Удружења композитора Србије. Добитник је златне медаље за заслуге у култури.

Као и на крају серије, последњи поздрав уз А сад адио...

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара