Читај ми!

Краљевски пар слави 73 године брака

Британска престолонаследница, принцеза Елизабета имала је 21 годину, када се 20. новембра 1947. године, удала се за морнаричког официра Филипа Моунтбатена у лондонској Вестминстерској опатији, две године након завршетка Другог светског рата. Краљица је на британском трону је од 1952. године, дуже него било који британски монарх.

Краљица Елизабета и њен 96-годишњи супруг Филип прославиће платинасту годишњицу брака у породичном кругу у дворцу Виндзор.

Принц Филип има краљевски "педигре". Његов деда по оцу био је грчки краљ, а по мајци дански краљ. Рођен је на Крфу 1921. године, али му је породица протерана из Грчке док је био дете и настанила се у Британији.

"Једна од тајних овог дугог брака, је чињеница да је Филип увек сматрао да му је главна дужност да подржава краљицу, да јој помогне како може и зна", рекао је историчар Хјуго Викерс и додао да је Филип једина особа која краљици може да каже све што мисли речником који сам изабере.

Будући брачни пар први пут се срео на венчању Филипове рођаке, грчке принцезе Марине и Елизабетиног ујака, војводе од Кента.

И док је венчање њеног унука Вилијама и Кејт Мидлетон 2011. године пратило две милијарде људи путем медија, Елизабетино и Филипово венчање пратило је само 200 милиона радијских слушалаца, иако је део венчања снимљен у црно-белом филму.

„Он је био моја снага и ослонац све ове године", рекла је краљица Елизабета у ретком говору о Филипу поводом 50. годишњице брака.

„Без њега би краљица имала тежак и усамљен живот. Он је био њена стена од тренутка ступања на трон", истакла је хроничарка краљевске породице Клаудија Џосеп.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво