Читај ми!

Асанж се жали на услове у затвору током пандемије

Џулијан Асанж каже да су он и други затвореници у затвору „Белмарш“ затворени у ћелије, пошто је забележено више случајева заразе коронавирусом у његовом блоку.

Оснивач „Викиликса" рекао је да су затвореници у лондонском затвору добили обавештење о томе да је у том објекту неколико позитивних случајева ковида 19. 

Свим затвореницима и особљу биће урађена анализа брисева да би се утврдио тачан број заражених.

Додао је да има је сада забрањено да вежбају и да се туширају. Затвореници једу изоловани у својим ћелијама.

Асанж је у затвору Белмарш последњих годину и по дана и чека пресуду о екстрадицији у САД.

Суочава се са 18 оптужби, укључујући завере за хаковање рачунара и заверу за добијање и откривање информација о националној одбрани.

Наводно је у завери са Челзијем Менингом планирао да „разбије" лозинку на рачунарима америчког Министарства одбране. 

Прети му казна до 175 година затвора ако буде осуђен за кривична дела шпијунаже у САД.

Асанж, рођен у Аустралији, избегава екстрадицију од априла 2019. године, када је спроведен из амбасаде Еквадора у Лондон, након што му је Еквадор укинуо статус азила.

Пресуда се очекује 4. јануара наредне године.

„Држање Џулиана у строгом затвору у Великој Британији, и његова изложеност смртоносном вирусу, уз раздвојеност од његове породице, не само да је сурово, већ вређа британске вредности и саму демократију", изјавила је његова партнерка Стела Морис, мајка њихово двоје деце.

С друге стране, портпарол затворске службе рекао је да су уведене „додатне мере безбедности након низа позитивних случајева".