Најбогатији Британац се преселио у Монако

Један од најватренијих заговорника Брегзита и човек за којег британски медији тврде да је најбогатији Британац, сер Џим Ретклиф, напустио је Велику Британију и преселио се у Монако.

Петрохемијски магнат чије богатство се процењује на 17,5 милијарди фунти (око 19,2 милијарде евра) ове недеље званично је променио место плаћања пореза – то више неће бити енглеска грофовија Хемпшир него Монако, пише британски Гардијан.

Монако је већ постао место боравка многих богатих Британаца.

Процењује се да ће одласком из Велике Британије, Џим Ретклиф уштедети четири милијарде фунти (скоро 4,4 милијарде евра) које би морао да дâ на порез.

Британски лист подсећа да људи који живе у Монаку најмање 183 дана годишње, не плаћају порез на доходак и имовину, као и да је највиша пореска стопа у Британији 45 одсто на примања која прелазе 150.000 фунти годишње.

Пре него што је одлучио да се спакује и оде у Монако, 65-годишњи Ретклиф био је трећи на листи највећих појединачних пореских обвезника у Великој Британији, а према наводима Сандеј тајмса, на име пореза током 2017. и 2018. уплатио је 110 милиона фунти.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 27. сеп 2020, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

Matematika

Piše da će uštedeti 4 milijarde funti poreza, a onda da je za dve godine platio porez od 110 miliona funti. Zanimljiva računica. Prosek je 55 miliona funti godišnje. Da bi tim tempom uštedeo 4 milijarde potrebne su skoro 73 godine što je, otprilike, prosečan životni vek za muškarce. A on je već na 64. Ako poživi i još 20 godina, "uštedeće" tek nešto više od 1 milijarde funti. Pod navodnicima, jer su svi troškovi u Monaku neuporedivo veći. U stvari, vrlo je moguće da će i sama selidba da ga košta više od te milijarde. Da ne spominjem probleme zbog toga što neće stalno biti prisutan u Engleskoj, odakle mu je poteklo najviše para.