Исидора Минић: Уз „Руску смрт“ можете се насмејати и лепо провести

Прмијера представе „Руска смрт“ најављена је за суботу под ведрим небом, то јест у Атељеу 212 који ће, уколико киша не буде наложила другачије, отворити свој покретни кров. Исидора Минић тумачи улогу Ваље и каже да гледаоце не треба да завара драматичан назив представе и најављује сентименталну комедију о слободи која ће их забавити.

Позоришна сезона у измењеним околностима ипак је почела. Атеље 212, за сезону са мерама против коронавируса, спремио је покретни кров.

Због тога ће се, ако не буде било кише, под ведрим небом, у суботу, одвијати премијера представе Руска смрт.

Глумица Исидора Минић, која је у глумачкој екипи представе, открива гледаоцима РТС-а како изгледају представе под отвореним кровом.

– Ми то на сцени ништа не осећамо, нама је вруће. Надам се да то публици значи. Док год може да буде отворен коров, барем неки ваздух улази у салу и видећемо докле ће то да траје. 

Шта ћете ако буде киша?

– Ако буде падала киша, затворићемо се. То је само једна мала привилегија Атељеа 212, има других позоришта која немају то. Сви функционишемо, овако или онако.

Руска смрт је прича о слободи. Две сестре живе заробљене између прошлости и магловите будућности. Личи ли то на стање у којем је тренутно цела планета?

-Условљени смо нечим што нас је напало, а наши ликови су условљени сами собом јер нису способни да се препусте животу, нису способни да се покрену него седе у своји зачауреним аурама, маштају о некој лепој и светлој будућности, али не могу да направе неки корак. 

У том смислу је разлика од овог тренутка. Мада опет, верујем да постоје људи и данас међу нама који исто тако не могу да се уклопе у ново време са или без короне, ово је само нешто што нас је снашло. 

Уопште, сам живот је толико брз и суров и тежи нечему што по мени није баш толико пријатно и исконско, људско. Можда нам се та корона због тога и десила. 

Има ли макар мало ведрине у овој причи?

– Представа се зове драматично – смрт, па још руска, то је сигурно да се човек уплаши, али самом поделом, играмо Милица Михајловић, Небојша Илић и ја, мислим да људи не треба да поверују да смо се латили неког тешког, драмског текста.

Ово је једна сентиментална комедија над људским животима и судбинама. Мислим да је пријатна и да ће се људи насмејати и негде препознати, утешити, у сваком случају, лепо провести.

Главна идеја комада је шта са слободом када је освојимо. Хоћемо ли умети да ценимо слободу када се ослободимо од короне или ћемо по старом?

– Не знам. Како ко прихвата сада ово све, тако ће бити и после. Неко је озбиљан, неко мисли да је то све лаж и да то не постоји, неког ће можда нечему и научити.

Ја волим да се понашам по правилима, да се заштитим, да заштитим своје ближње. Наравно, не да се изолујем од целог света, радим, већ имам другу премијеру у току овог месеца, имам и снимања. Саживимо се са сваким непријатељем на неки начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи