Магија пиротских ћилима – како традиција брише границе између народа

Амбасадорка Канаде Кати Чаба и супруга америчког амбасадора Ен Годфри биле су покровитељи и учеснице пете Ткачке колоније на Старој планини коју је рганизовало кровно удружење произвођача рукотворина Етно мрежа и Град Пирот.

Посебне симпатије гошће Јутарњег програма побрале су прошле недеље када смо их у Пироту видели за разбојем. Амбасадорка Канаде, њена екселенција, Кати Чаба говори српски, супруга америчког амбасадора госпођа Ен Годфри разуме наш језик, зна да штрика и прави дивне прекриваче.

Госпођа Годфри, каже да је мислила да ће јој искуство са плетењем помоћи да лакше савлада технику ткања, али јој је ипак било тешко. На крају је успела да истка једну пиротску шару.

„Требало ми је четири дана. Радила сам по четири сата дневно са две веома искусне инструкторке. И очигледна је разлика када погледате како је изгледало када сам почела, а како на крају“, с поносом показује свој искткани примерак госпођа Годфри.

Амбасадорка Канаде, њена екселенција, Кати Чаба, је по други пут учествовала на ткачкој колонији у Пироту. Сматра да је и поред ванредних околности насталих због пандемије коронавируса догађај био одлично организован и захваљује Виолети Јовановић и њеном тиму из Наледа и Етно мрежи. Такође, наглашава да су имали велику подршку и од градоначелника Пирота и управника организације „Данско срце“.

Госпођа Годфри се од малена бавила ручним радом и зна колика је важност да се умеће пренесе на наредне генерације.

„Када сам чула шта ради Виолета, разговарала сам са људима из Ју-Ес ејда и они су били импресионирани оним што је радила Етно мрежа јер жене не само што су савладале ту вештину већ су захваљујући њој могле и себе да издржавају продајући своје производе, а такође да пренесу ту вештину на следеће генерације. Важно је оснажити жене и омогућити им да се самопотврђују и стекну економску независност, без обзира колика ће бити зарада“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

У Канади живи доста Срба и припадника других народа. Сви су из својих земаља понели обичаје, културу и кухињу. Амбасадорка Чаба каже да јој је једна од најдражих ствари то што када шета било којим градом у Канади може да сретне људе из различитих делова света и да проба храну из целог света, укључујући и дивну храну из Србије и може да учествује у различитим културним догађајима, фестивалима и парадама.

„Српска дијаспора је дала велики допринос канадском културном богатству и разноликости Канаде и драго нам је што смо у прилици да видимо српске фолклорне игре и пробамо српску храну. Ове године, нажалост, због ситуације са коронавирусом нисмо имали прилике да прославимо свој национални празник, 1. јула, као што то иначе чинимо, али сваке године у томе учествују и српске фолклорне групе“, додаје амбасадорка Канаде.

Виолета Јовановић, директорка Наледа, наглашава да су се учеснице колоније пре свега осећале вредновано. Пријало им је да буду у овако добром друштву и да је ово била једна од ретких прилика када су оне препознате као чувари традиције које су свакодневно на бранику нашег културног наслеђа и идентитета.

„Традиција управо помаже да се избришу границе између народа и да се заједно повежемо, а да се свака средина и сваки регион препознаје по ономе што је ту специфично. Оно што је за нас управо важно поред очувања културног наслеђа је и економско оснаживање жена. Жена у унутрашњости које су формално незапослене, али владају вештинама које су драгоцене за нас као друштво, које су јако ретке и које би требало да сачувамо“, наглашава Јовановићева.

Зато је веома важна оваква врста подршке коју су добили од угледних гошћи из Канаде и Америке, јер је она подстрек локалним лидерима који имају визију развоја својих средина, као што су Пирот и Сомбор, да дају још снажнију подршку женама и њиховим занатским удружењима. Да им обезбеде простор за рад без надокнаде, да им обезбеде галеријски простор у коме ће да пласирају своје производе, да им помогну у паковању, у дизајну, у откупу производа за протокол градоначелника, што се већ и спроводи, али треба да се омасови, наглашава директорка Наледа.

Ју-Ес ејд иначе, још од 2005. године подржава пројекте Етно мреже. Влада Канаде је такође финансијски подржала делатности ове организације.

„Главни фактор који нас је мотивисао да одвојимо средства и помогнемо овај пројекат је да финансијски оснажимо жене, а посебно у време коронавируса када многе породице сносе негативне последице, а ово је била прилика да се развију те вештине“, наглашава госпођа Кати Чаба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи