И дипломатски свет воли пиротске ћилиме

Амбасадорка Канаде Кати Чаба и супруга америчког амбасадора Ен Годфри опробале су се у околини Пирота на разбоју за ткање, а у томе су им саветима помогле веште ткаље, које су се из различитих делова Србије окупиле да поделе своје знање у оквиру пете Ткачке колоније.

Пета Ткачка колонија одржава се од 4. до 7. августа на Старој планини, у Планинарском дому Дојкинци, а организовали су је кровно удружење произвођача рукотворина Етно мрежа и Град Пирот, уз покровитељство амбасада Канаде и САД. 

Због епидемиолошке ситуације и поштовања мера, овога пута учествује мањи број ткаља, али све су расположене да открију своје мале трикове, које су годинама усавршавале.

Једна од учесница колоније је супруга америчког амбасадора Ен Годфри, која вреднује културно наслеђе и рукотворине жена из Србије.

Годфријева долази из Ирске и бави се плетењем, шивењем, израђује прекриваче, а током ове седмице учи и да тка. Ручни рад из Србије и бренд ових крајева чувени пиротски ћилим, оставили су снажан утисак и на амбасадорку Чаба.

„Ово су јединствени ручни радови који сведоче о богатом културном наслеђу једне земље. Будући да је моја земља Канада, земља имиграната, још више ценим очување традиције и радо подржавамо овакве манифестације", рекла је Ен Годфри. 

Председница Етно мреже Виолета Јовановић указује да покровитељство амбасада Канаде и САД Ткачким колонијама говори о пажњи коју ова врста садржаја изазива у свету, а посебно у дипломатским круговима.

„То говори да наше рукотворине имају перспективу и у туристичком и економском смислу и зато им је потребна подршка државе да из заната себи обезбеде плату кроз пласман рукотворина као пословних поклона и туристичких производа", рекла је Јовановић и додаје да би добра основа за подршку било закона о занатству.

Према њеним речима, помогло би уколико би се у туристичким местима отварале галерије у

којима би се представљали стари занати и продавале рукотворине.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво