Преминуо народни певач, композитор и хармоникаш Мића Стојановић

Велики народни уметник Милутин Мића Стојановић, преминуо је у понедељак у 86. години након дуге и тешке болести.

Композитор, текстописац, хармоникаш и певач из села Богдање код Трстеника, прославио је послератну новокомпоновану шумадијску песму и сарађивао са највећим певачима некадашње Југославије.

Љубав према хармоници, Морави и родном крају овековечио је у својим песмама: "Зарасле су стазе моје", "Хармонико моја", "Воденичар на Морави", "У ранама срце моје", "Девојачка туга", "На старом бунару", "Шумадија мој је крај", "Растасмо се давно", "Плачу звуци моје хармонике", "Док Морава хладна тече", "Ој младости зелена ливадо"...

Са хармоником је од своје десете године упознавао и стварао народну музику блиску традицији. Са њом је прославио трстенички крај и Мораву широм света, на преко три хиљаде одржаних концерата.

Иза Миће Стојановића остали су трајни записи у радио станицама широм некадашње Југославије, на стотинак снимљених плоча и касета, које су продате у преко пет милиона примерака, као и музика коју је радио за филмове и телевизијске серије.

Био је један од оснивача и данас актуелног такмичења хармоникаша у Соко Бањи 1962. године. 

За свој композиторски рад добио је много признања и награда - "Златна птица", "Златна плакета", десет "Златних плоча", а био је активни члан Савеза естрадно музичких уметника Србије у коме је стекао статус истакнутог уметника.

Сахрана Милутина Миће Стојановића биће сутра, 15. јула, у 15 часова на Новом трстеничком гробљу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво