Бата Живојиновић – филмски глумац кога је гледало највише људи на планети

Велимир Живојиновић најпознатије глумачко име како у Србији, тако и на простору бивше Југославије, познатији по свом надимку Бата, одиграће више филмских улога од било ког глумца у историји југословенске кинематографије. На данашњи дан би напунио 87 година.

У глуму је „упао кроз прозор"

Велимир Бата Живојиновић свој таленат за глуму је открио са 15 година, радећи као сценски радник и статиста у Академском позоришту у Београду. Завршио је средњу глумачку школу у Нишу и у Новом Саду, и из трећег покушаја успео да се упише на Позоришну академију у Београду. У међувремену је радио као милиционер, молер, столар и као извршитељ у општини Врачар. Касније, као већ потпуно остварен глумац, неколико пута је у интервјуима потврдио да су му то све била драгоцена искуства која је здушно користио у тумачењу улога.

Више времена је провео испред камере него код куће

Бата Живојиновић је више волео позориште од филма, иако је у њему играо само неколико година. Филмски деби из 1955. године у филму Песме са Кумбаре, био је почетак изузетно плодне каријере, а после улоге у Влаку без возног реда (1959) и Рату, Вељка Булајића, одрећи ће се позоришта.

У глуми ништа није тешко, тешко је само када нема посла

Глумио је и хероје и зликовце и лако је прелазио из улоге главног у улогу споредног лика. Током шездесетих се филмовима попут Козаре, Три, Операција Београд и Битке на Неретви устоличио као једна од највећих звезда, али је зенит његове популарности дошао током 70-их филмовима са тематиком из другог светског рата. И поред тога, улоге никада није бирао, чак није одбијао да глуми ни у студентским филмовима.

Није се понашао као звезда

Цео живот је провео са једном женом. Оженио се 1960. године својом великом љубављу, двадесетогодишњом Јулијаном-Лулом, с којом ће добити двоје деце. По сопственом признању, супруга Лула с којом је провео 55 година у складном браку представљала му је највећи ослонац током плодне и напорне дугогодишње каријере, праћене честим и дугим одсуствима од куће.

Народни посланик

Од 1990. године био је активан члан Социјалистичке партије Србије. Биран је за народног посланика у укупно пет сазива Народне скупштине Републике Србије – имао је непрекидан мандат од укупно дванаест година, све до избора одржаних децембра 2003. године када се повукао из политике. Био је председник Комисије за представке и жалбе Народне скупштине, непрекидно у временском периоду од 1992. године до 2000. године.

Бату је гледало највише људи на планети

Списак награда и признања које је освојио током богате глумачке каријере је непрегледан. Поред тога, био је пријатељ и са Јосипом Брозом Титом, а репутацију глумца који је имао највише гледалаца на планети донела му је улога Валтера у култном филму Валтер брани Сарајево који је у Кини погледало скоро милијарду гледалаца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи