Читај ми!

Драгуљи у крунама - гламурозни накит који су ових дана показале европске краљице

Две велике државне посете изнеле су последњих дана неке импресивне комаде накита на светлост дана. Ево шта су из своје богате шкриње извукле краљице Холандије, Норвешке и Данске.

Ова недеља у Европи протекла је у знаку две велике државне посете. Холандски краљевски пар био је у посети Норвешкој, док је данска краљица боравила у Немачкој. 

Свечана државна вечера, која се обично приређује на крају првог дана посете, била је прилика за краљевско надметање, па су се краљице машиле тешког оружја из својих богатих арсенала.

Посета холандског краља Вилема-Александера и краљице Максиме Норвешкој одлагана је више од годину дана због глобалне здравствене кризе. Помало фрустриране због дуге немогућности да покажу шта све поседују у својим ризницама, краљице су сада на светлост дана изнеле неке од ремек дела раскоши из својих сефова. 

Краљица Максима, позната по томе да носи изузетне примерке тијара и огрлица из богатог трезора холандске краљевске породице, за ову прилику одлучила се за "сафирни комплет краљице Еме". 

Краљ Вилем Трећи наручио је ову тијару за своју супругу, краљицу Ему, 1881. године од холандске фирме Мезон ван дер Штихел. Оквир је измењен 1928. а затим и поново 2013. како би се омогућило спуштање централног елемента. Ова гламурозна тијара, осим 33 сафира, има и преко 600 дијаманата.

Главни сафир је величине отприлике 44 карата. Максима ју је носила до сада више пута, између осталог и на инаугурацији свог мужа 2013. године.

Осим тијаре, носила је и раскошне сафирне минђуше, у облику броја осам, направљене од сафирне тијаре краљице Вилхемине, те сафирне наруквице и брошеве од дијаманата са привеском од танзанита.

Све то је укомбиновала са предивном поноћно плавом хаљином са огртачем од тила,  коју је носила и 2018. током посете Великој Британији. У свом стилу, све је тако импресивно понела, попут Пепељуге из бајке, да сте имали утисак да ће, кад откуца поноћ, све нестати, а њена кочија се поново претворити у бундеву!

Но, ни норвешка краљица није остала дужна, па је овом приликом одабрала богате смарагде, којима је комплетирала своју светлозелену балску хаљину. Реч је о тијари и пропратним драгуљима "из изгубљене империје",  комплету накита познатом као "смарагди принцезе Жозефине".

Верује се да је ова тијара, уз коју долазе и пар минђуша, огрлица и два броша, припадала царици Жозефини, првој жени Наполеона Бонапарте. Након њене смрти, тијара је завршила код њене унуке, краљице Жозефине, супруге шведског и норвешког краља Олава Првог. Одатле јој се губи траг, али се поново појављује на неким портретима шведске краљице Софије. Софија је накит поклонила  свом сину Карлу од Шведске и снаји, они затим својој ћерки Марти, мајци садашњег норвешког краља Харалда.

Тијару сада носи искључиво Харалдова супруга, краљица Соња и она представља право ремек дело неокласицистичке епохе, са симетричним геометријским облицима небројених дијаманата и крупних смарагда, пореклом из Колумбије. 

У оригиналном комплету уз тијару су ишли огрлица и два броша, али су накнадно од крупних смарагда са огрлице направљене и минђуше.

Осим две краљице, на свечаном банкету избором накита нису заостале ни две норвешке принцезе.

Тако је принцеза Марта Луиз носила прелепу раскошну тијару од аметиста, коју је својевремено краљ Харалд поклонио својој жени,  а она је потом проследила њиховој ћерки.

Крунска принцеза Мете Марит носила је децентну дијамантску тијару, коју је имала и на свом венчању са престолонаследником Хоконом пре 20 година. Реч је о нежној тијари на којој су дијаманти нанизани у облику цветова тратинчице, или беле раде.

За то време, у Берлину је немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер приредио свечани банкет у част данске краљице Маргрете и њеног сина, престолонаследника Фредерика. 

Док је прва дама Немачке за ову пригоду одабрала скромну златну огрлицу, данска краљица није пропустила прилику да покаже неке "капиталце" из свог сефа.

Данска краљевска породица има један од најимпресивнијих трезора накита у Европи, а краљица није разочарала ни овог пута. Она је носила данску бисерну тијару Поар, која је украшена са 18 крупних бисера и дијамантима. 

Принцеза Ингрид носила је ову тијару на крунисању краља Џорџа Шестог 1937, а принцеза Маргрете ју је имала на глави 1953. за крунисање краљице Елизабете Друге. 

Пруски краљ Фридрих Вилхелм Трећи поклонио је ову тијару својој ћерки, принцези Луизи од Холандије, за њену удају за принца Фредерика од Холандије 1825. Она ју је пренела својој ћерки, краљици Луизи од Шведске и Норвешке, која је затим пренела краљици Луизи од Данске. Од 1925. бисерна тијара припада Данском краљевском фонду и не може се продати ни поклонити. 

Краљица Маргрете је на банкету уз тијару носила одговарајуће минђуше, огрлицу и брош од исте комбинације бисера и драгог камења.

За љубитеље драгог камења и уметничког накита протекла недеља је заиста представљала  у последње време ретко виђен празник за очи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво