Од сиротишта до „Вога“: Девојка са албинизмом постала модел

Напуштена као беба због албинизма, постала је модел „Вога“. У свету се са албинизмом роди једна особа на 20.000 људи. Међутим, још увек је та дијагноза табу тема, нарочито у деловима света попут Африке, Азије и Кине.

У Кини се албинизам доживљава као проклетство или социјално и економско оптерећење, па многа деца са овом дијагнозом нису пожељна у дому својих родитеља. Девојчица, која је пре 16 година остављена испред сиротишта у Кини, изгледала је другачије, јер је била „албино“, па је породица сматрала да је предодређена да нема будућност.

Када је имала три године, холандска породица Ебинг усвојила је девојчицу Ксуели, која је са новом породицом наставила да живи у Холандији.

Јединствен изглед Ксуели је са 11 година одвео стазама моделинга и модне индустрије, где је добила платформу за подизање свести о албинизму и могућност да популацију са албинизмом у свету, прихвате сви, и сагледају необичну лепоту.

Ксуели је радила са најпознатијим модним фотографима, са познатим брендовима светске модне сцене, а од недавно ради и за „Вог", као њихово заштитно лице.

Албинизам је наследно генетско стање узроковано недостатком меланина, пигмента који настаје у кожи, коси и очима. Јавља се у свим етничким и расним групама, а нивои пигментације могу варирати у зависности од његове врсте.

Ксуели има проблем са видом, види само 10 одсто, па су њене очи изузетно осетљиве на светлост.

Због тога не може да гледа у светло директно, па се на већини фотографија примећује да жмури.

 Уз једну од својих многобројних фотографија на Инстаграму, Ксуели дели и своје искуство:
"Тешко да икад отворим очи током фотографисања, јер је светлост готово увек пресветла. Кад отворим очи, углавном их стиснем ..."

Ксуелина сестра Иара, која уређује њене друштвене мреже и повремено фотографише Ксуели, рекла је за Боред панду, да Ксуели ради као модел како би подигла свест о албинизму и показала другима да су и особе са инвалидитетом „нормалне "и да могу савршено да учествују у друштву.

Ксуели представља револуционарна агенција за таленте, „Zebedee Management", чији рад је фокусиран на људе са инвалидитетом и видљиве разлике.

Девојка користи моделирање да би говорила о албинизму, јер одбија да прихвати неједнакост и жели да „промени свет".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво