Читај ми!

Како одабрати добра собна врата

Унутрашња врата у стамбеном или пословном простору имају вишеструку улогу. Осим преградне функције коју врше, она утичу на естетику ентеријера. Како их одабрати и о чему треба водити рачуна приликом монтаже?

Најбоља собна врата могу да се купити у продајним салонима домаћих произвођача. Такође, могуће је и наручити њихову израду по мери. Стандардне димензије не одговарају свачијим потребама.

Иако већина станова и кућа је пројектована тако да сва унутрашња, тј. собна врата имају предодређену висину и ширину, има случајева када је неопходно премерити отвор који је остављен за врата јер има нестандардне димензије.

Пролаз између дневног боравка и трпезарије често се преграђује двокрилним собним вратима која имају посебне димензије. Она се могу поручити код произвођача и биће направљена по унапред узетим мерама. Слично је и са било којом другом варијантом собних врата нестандардне ширине или висине.

Лакше је направити добра собна врата по мери него дограђивати зидове или их рушити ради проширења отвора који је предвиђен за врата.

Како одабрати адекватан модел и боју?

Што се тиче избора модела собних врата, он је далеко већи него што је то некад било. У прошлости су собна врата свугде била иста, једнобразна. У њихово дизајнирање није улагано много креативности и маште, као што је то данас случај. Некада су била прављена само у пар основних боја, претежно бела.

Материјали који су се користили за њихову израду сводили су се на дрво и разне варијанте његових имитација. Није се користио медијапан и није било украса од других материјала као што је метал или пластика. Истини за вољу, било је модела који су деловали старински и помало рустично, а то су она собна врата која су делом била направљена у стаклу.

Класичне линије су преовладавале, али са много мање варијетета него што то имамо у садашњој понуди. Укратко, пре пар деценија, где год да одемо сва собна врата су личила једна на друга. Као да је само неколико модела било у оптицају, које смо свуда виђали. Чак су и кваке биле веома сличне.

Данас је ситуација потпуно другачија. Избор материјала од којих се праве собна врата неупредиво је већи. Најзаступљенији су и даље иверица, дрво, медијапан и њихове комбинације са стаклом, металом или пластиком. Нова собна врата имају више детаља чија је функција декоративна.

Највећи број модела као основни материјал има дрво и његове прерађевине, а украсни елементи праве се од стакла или метала. Што се тиче боја, одавно се отишло много даље од неутралних тонова које чине разне нијансе браон боје, бела, црна и беж. Собна врата се данас праве у свим бојама, али и даље је највећа потражња за природним нијансама дрвета од најсветлијих, као што су јасен и јавор, преко црвенкасте трешње, па све до најтамније браон, тј. венге нијансе.

Интересантно је да су доста заступљене сива и светложута. Сви ови тонови су благи и ненаметљиви, а опет имају своју особеност. Међутим, ако је неки архитекта или дизајнер ентеријера осмислио неку веселу, пастелну боју - то се лако спроводи у дело. Довољно је направити посебну наруџбину код произвођача и собна врата кава сте замислили биће направљена.

Избор квака и брава је знатно већи. Правилан одабир утиче на визуелни утисак који собна врата остављају. Приликом куповине могуће је бирати и другу врсту квака у односу на оне које су у продајном салону или на фотографијама приказане на моделу који сте одабрали.

Најбоља понуда собних врата налази се на веб сајту mirandre.com где су презентације произвођача и продаваца, њихове контакт информације, велики број модела са ценама и мноштвом слика. Уколико сте у процесу реновирања стана или градње куће и тражите собна врата, крените одатле.

Када се куповина или наручивање заврши, ту није крај приче. Да би собна врата вршила своју функцију како треба, неопходно је да се уградња обави стручно и спретно. Унутрашња врата представљају преграде између различитих просторија, што значи да она треба да обезбеде добру звучну изолацију. Ако она изостане, поента собни врата се делимично губи.

С тим у вези је квалитет израде самог производа, тј. материјали од којих је направљен и евентуалне испуне које имају функцију да побољшају изолацију и спрече продор звука из једне собе у другу. Међутим, веома је важно и да сама собна врата буду постављена правилно, тј. да нема зазора који могу да се јаве ако не постоји праг.

Такође, уколико се не испоштује процедура правилне монтаже, може да се деси да се собна врата тешко затварају. Мајстори, приликом монтаже постављају посебна дрвене клинове који служе да држе сваки елемент на свом месту док се маса која се користила за попуњавање рупе потпуно не осуши.

Ако је упутство да се ови помоћни елементи не би смели уклањати неко време, потребно је испоштовати га. На тај начин собна врата ће бити постављена како треба и функционисаће беспрекорно.

Најбољи произвођачи и продавци имају своје монтере који су стручно обучени за овај посао. Када се комплетан посао повери некој од реномираних компанија добија се додатна сигурност да ће квалитетна собна врата служити годинама.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво