Ново седиште „Епла“ је „свемирски брод“ у срцу Силицијумске долине

Технолошки див „Епл“ није јуче представио само три нова модела „ајфона“, него и своје ново седиште – џиновску транспарентну зграду у облику прстена, стопљену са природом, како је и замишљао покојни оснивач компаније Стив Џобс.

„Епл“ је у свом новом седишту, у дворани „Стив Џобс“, представио три нова модела „ајфона“, укључујући нестрпљиво очекивани „модел 10“, којим је обележена десета годишњица првог „ајфона“ на тржишту.

Ново седиште, названо „Епл парк“, футуристички је кампус на 70 хектара у који се може сместити 12.000 људи. Смештен је у Купертину, у срцу Силицијумске долине, а многи истичу да веома подсећа на свемирски брод.

„Еплов парк одражава вредности у које компанија верује, технологију и околину“, рекао је први човек компаније Тим Кук.

Стив Џобс је неколико месеци пре своје смрти 2011. јавности представио пројекат градње „Епл парка“, који је архитектонски осмислио славни Британац Норман Фостер.

„Сам парк, изворно големи бетонски простор, претворен је у зелену површину садњом више од 9.000 стабала, док је корпоративно седиште 'Епла' дизајнирано тако да се природа види и да, захваљујући стакленим зидовима, нестане граница између ентеријера и екстеријера“, рекао је Кук.

Цео комплекс потпуно се напаја Сунчевом енергијом.

„Стив Џобс је велику пажњу посвећивао детаљима и ово је његово чедо“, рекао је „Еплов“ аналитичар Тим Баџарин.

„Епл“ ће крајем године почети да организује и туристичке обиласке свога парка у којем запослени могу да уживају чак и у стазама за шетање и воћњаку.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. сеп 2017, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

А да би они тамо могли да се разбацују раскошним грађевинама

колико су уништили и опљачкали држава у свету.

(среда, 13. сеп 2017, 16:26) - Voya Gerilac [нерегистровани]

"Točak"

Interesantno da svaka gradjevina koja ima kružni oblik neke podseća na svemirski brod. Hvala Spilbergu na tome. Ako ćemo pravo da kažemo ova zgrada jeste interesantna ali više posdseća na točak od "bicikla" a znamo i da u filmu Odiseja2000 isto se "točkovi" pojavljuju kao svemirske stanice a ne brodovi!