Читај ми!

Светски, а наши – Андреа Бочели поново позвао Симфонијски оркестар РТС-а и Јелену Томашевић

Само неколико месеци после концерта на "Belgrade River Festu" славни италијански тенор Андреа Бочели, поново наступа са Симфонијским оркестром РТС-а и Јеленом Томашевић. У Београду је диригент Карло Бернини који припрема оркестар за спектакл 24. новембра у Абу Дабију.

„За време проба стално се чуо звук Формула 1, јер је концерт био унутар тркачке стазе“, објашњава маестро Карло Бернини који ће дириговати Симфонијским оркестром РТС-а на концерту Андреа Бочелија у Абу Дабију.

Само неколико дана након последње трке Формуле 1 ове сезоне, у Абу Дабију припрема се нови спектакл. Уместо формула, атмосферу ће до усијања довести глас Андреа Бочелија, уз пратњу нашег Симфонијског оркестра. Да његово поверење имају само најбољи потврђује један од тројице диригената са којима маестро Бочели наступа широм света.

„Ми сарађујемо веома дуго, што улива поверење Бочелију да ће концерт бити перфектан. Симфонијски оркестар РТС-а је на светском нивоу“, додаје маестро Бернини.

„То ће бити познате арије из Пучинијевих и Вердијевих опера, затим увертире из Бизеових опера, Маскањи, али ту ће бити и популарне нумере као што су Гранада и Бесаме мућо“, наводи Ана Богдановић, уредница Редакције симфонијске музике.

Биће поновљени и дуети током којих је у Београду време стало.

„Када се завршио тај концерт, не само ја, него сви моји сарадници имали смо осећај да ће се то поновити, али нико није могао да верује да ће се овако брзо поновити. Волела бих да ме тај осећај држи и после концерта у Абу Дабију“, каже Јелена Томашевић.

Сличан осећај пратио је и Биг бенд РТС-а. Након концерта на затварању 38. Београдског џез фестивала настављају сарадњу са триом чувеног кубанског пијанисте и композитора.

„Концерт са Омар Соса Триом је, да не будем лажно скроман, прошао стварно фантастично. Имамо обострану жељу да се та сарадња настави и неке планове оквирно већ правимо, можда за идућу годину“, открива Марко Ђорђевић, одговорни уредник Џез редакције Музичке продукције РТС-а.

Не само да често наступају у свету, чланови оркестра постају и светски музичари. За Стјепка Гута Биг бенд био је дечачки сан, а сада често наступа са саставом у којем је, после Радио Новог Сада, пекао занат.

„Прво учиш, после ти идеш около по свету учиш и имаш обавезу да преносиш знања на млађе и тако се затвара круг“, истиче Стјепко Гут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво