Читај ми!

„Видовданска руковет – концерт пријатеља“ у знак сећања на Мериму Његомир

У знак сећања на истакнуту естрадну уметницу Мериму Његомир, 27. јуна ће у Коларчевој задужбини бити одржан хуманитарни концерт „Видовданска руковет“.

Хуманитарни концерт организује Фондација „Његомир" а средства су намењена младим и талентованим људима који су се определили за народну музику. Наступиће „Квинтет снова", нажалост сада без Мериме.

Како наводи гост Јутарњег програма, син Мериме Његомир, Марко, Фондација „Његомир“ је основана са намером да се настави оно што је њихова мајка радила током свог живота.

„Она се јако дуго и предано бавила хуманитарним радом и хтели смо то да озваничимо кроз једну фондацију. То смо моје сестре и ја одлучили и уз помоћ професора Рацкова основали и надамо се да ће заживети“, додаје Марко Његомир.

Како подсећа професор Никола Рацков оваквих фондација нема у другим врстама музике, осим фонда оперске диве Бреде Калеф који је и даље жив, док је већина других који су оснивани, угашена. У забавној и џез музици таквих фондација нема.

„Ми у народној музици по први пут оснивамо једну фондацију. Ми смо хтели да сачувамо успомену на Мериму и мада смо закаснили са концертом у новембру који је требало да буде хуманитаран и да помогне њено лечење. Померили смо за пролеће и основали фондацију“, истиче професор Рацков.

Концерт у Коларчевој задужбини ће уједно бити и промоција фондације „Његомир“, а Марко Његомир очекује да ће ово бити само један у низу сличних концерата.

На концерту ће наступити „Кварте снова“ – Јадранка Јовановић, Снежана Берић Екстра Нена, Оливер Њего и сам професор Рацков. Посебна гошћа ће бити Светлана Цеца Бојковић и Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића чији је Мерима била уредник пуних осам година.

„Извешћемо све оно што је Мерима годинама са нама у квинтету певала и у чему је уживала. Један мулти жанровски програм, при чему је Народни оркестар спремио један диван инструментал њених хитова. Почећемо са Аве Марија, а завршићемо са Тихо ноћи, моје злато спава, где ће Светлана Бојковић, специјално написану песму Николе Јовановића о Мерими Његомир, читати први пут“, наводи професор.

„Свако ко буде купио карту за овај концерт је на неки начин донатор фондације, а већ на Данима Сокобање биће награђен добитних прве награде из средстава фондације“, наглашава Марко Његомир.

„Та жена је имала чаробан глас. Никада није певала фалш. Знала је жанрове. Она није знала светске језике, али је певала на 20 језика. Богатство њеног певања је било такво да је она једина у Србији снимила диск са руском музиком. Једина у Србији снимила два диска са црногорском музиком, а о осталих 35 дискова и да не причам“, наглашава Никола Рацков.

Своје успомене на Мериму Његомир професор Рацков је преточио у монографију Песма, године, живот ... Мерима, коју ће Фондација да обнови и изда друго издање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво