Читај ми!

Фанк, реге, соул, хип хоп и џез на првом фестивалу „Задајемо ритам”

Након „Гитар арта“, наставља се отварање сезоне фестивала и у престоници - у суботу 28. маја у Дому омладине Београда биће одржан први фестивал на комe ће доминирати нешто другачији звук.

Фанк, реге, соул, хип хоп и џез на првом фестивалу „Задајемо ритам” Фанк, реге, соул, хип хоп и џез на првом фестивалу „Задајемо ритам”

Фанк, грув, реге, хип-хоп, соул и џез - теме су првог издања једнодневног музичког фестивала „Задајемо ритам". Пред публиком у сали Американа наступиће: Бане Лалић & MVP, Igor Vince & His Drum, Brass And Keys, затим састави Bege Fank & BKO и Funkier Project.

Организатори најављују да овакво богатство ритмова „одавно није виђено за једно вече на нашим сценама", што обећава беспрекорну забаву на високом нивоу.

„Веома сам узбуђен и срећан што смо за прво издање фестивала 'Задајемо ритам' успели да направимо овако јединствен и узбудљив програм. Ово нису устаљена имена учесника фестивала који се код нас одржавају. Врло су ретке и посебне прилике чути и видети уживо Банета Лалића и MVP који већ пар година нису концертно наступали, као и мој 12-члани састав Igor Vince & His Drum, Brass And Keys, који је последњи пут у Београду наступио пре три године. Bege Fank и DJ BKO ће овом приликом премијерно извести свој „интимни, all inclisive реп спектакл. Ту је и заводљиви Funkier Project, који својим непосредним и органским фанки наступом полако али сигурно освајају публику. Kоначно је дошло време да заједно задајемо ритам и позивам све љубитеље доброг грува, фанка, соула, хип-хопa, афробита и регеа да нам се придруже у суботу увече" каже иницијатор Игор Винс („Бинта соунд")

О учесницима фестивала „Задајемо ритам"
Бане Лалић & MVP

Бане Лалић је композитор, текстописац и фронтмен састава MVP. Основали су га Бане Лалић и Жарко Kовачевић, године 2006, први албум под називом Блеф објавили су 2009 за ПГП РТС.

Kрајем 2010. године, Жарко Kовачевић споразумно напушта MVP И прелази у С.А.Р.С. У измењеном саставу, MVP наставља са радом објављујући многобројне, изузетно популарне песме, попут Целу ноћ и цели дан, која је до данас остала најуспешнији хит бенда, са преко 11 милиона прегледа на сервису Јутјуб. Године 2012, бенд Бане Лалић & MVP освојио је престижну MTV Best Adria Act награду, у конкуренцији са таквим именима као што су Елементал, T.B.F, Trash Candy и Who See. Трећи албум На слободи излази за ПГП РТС, 2019. године. Данас се слободно може рећи да се ради о једном од најинтересантнијих бендова који делују у нашој земљи.

Игор Винс & His Drum, Brass And Keys

Игор Винс је кантаутор, вокал и инструменталиста из Београда. Прошле године објавио је актуелни сингл Срећа је. Пре две године објавили су сингл Време је, у коме су гостовали најистакнутији реге музичари региона Hornsman Coyote (Eyesbun/Србија) и Brain Holidays из Хрватске а та песма је, непосредно након објављивања добила и титулу „реге химна Балкана".

Харизматични аутор је 2019. године објавио свој други аудио/видео албум сниман уживо на великом концерту на Kалемегдану у септембру 2018. године. Игор се, на себи својствен начин, разиграва са жанровима као што су фанк, афробит, соул, рок, реге, aр-eн-би, ворлдбит, џез и поп. Од врло енергичних, ритмом набијених, нумера и продорних дувачких линија, до најсуптилнијих балада, Винс, још једном указује на широк спектар свог музичког изражавања. Kроз његову музику води нас експлозија ритма, плеса и снажних порука, све до најфинијих и најемотивнијих љубавних нота и стихова. Са својом магичном калимбом у рукама и ђембе бубњем испред себе, као главном артиљеријом ритма, својим стасом, гласом, жестоким порукама и очаравајућим љубавним стиховима, Игорова музика погађа свакога до кога допре.

Игор Винс & His Drum, Brass, And Keys су многочлани бенд са снажном дувачком секцијом, убедљивом ритам секцијом, егзотичним пратећим вокалима, неизоставним афро-фанки плесачицама.

Широј публици, Игор Винс, познат је и као једини музичар ван афричког континента у бенду легендарног Фемија Kутија, са којим је до сада свирао на бројним турнејама широм света. Овај Београђанин ретког талента, наступао је и са многим другим светским музичким великанима од којих су неки од њих Keziah Jones, Fatoumata Diawara, Dean Bowman, Cheick Tidiane Seck, Cheikh Lo.

Bege Fank & DJ BKO 

Bege Fank је у периоду 1996-2004, под именом DJ_Ape, био један од најистакнутијих jungle/d'b'bi party хип-хоп DJ-а у региону. Године 2003. је постао први домаћи DJ који је званично наступио на Главној бини Егзит фестивала. Од 2009. године се под уметничким именом Loy Benny активније враћа својој првој музичкој љубави-писању рима и реповању - и у сарадњи са Миланом Станковићем (SevdahBABY) објављује прве запажене песме Yо!hambin 91 и Знооојјј (Bege Fank)".

Уследили су фестивалски наступи са саставом SevdahBABY Live по читавом региону, соло радови као и ауторске и извођачке сарадње са домаћим соул и функ музичарима- Марком Луисом и групама MaraQYa и St. Louis Band, групом Земља Грува, Ненадом Стефановићем Јапанцем али и многим актерима регионалне рeп сцене. Уз неколико ЕП издања, 2019. године је објавио свој једини ЛП под називом Добар Реп развијајући свој истоимени концепт доброг репа којим је прославио српску реп музику и у свету.

DJ BKO је, након вишегодишње каријере bboy плесача/ брејкера током које је заволео и разумео плесну музику, крајем 2000-их ушао у продуцентске и DJ воде и убрзо постао један од најбољих партy DJ-ева на нашим просторима. Запаженим радовима у сарадњи са Газда Пајом, Kендијем и Сајси MC, показао је да и на плану продукције барата квалитетима који су на нивоу његове сјајне вештине управљања грамофонима.

Од јануара 2013. је са Bege Fank--ом започео сарадњу да би током наредних година створили препознатљиви концепт најдинамичнијих журки, којима и данас привлаче публику у београдским клубовима, али и шире, чак до Хамбурга. Од ове године, поред журки најављују и наступе са новим концептом All inclusive - интимни реп спектакл, у оквиру којих Bege Fank на микрофону изводи одабране риме из своје каријере, док BKO активно руководи целим догађањем са два грамофона и миксетом што, уз посебно осмишљену сценографију и поставку наступа, обећава ново, незаборавно искуство реповања уживо...

Funkier Project

Funkier Project је музичка група оријентисана на снажан уметнички живи перформанс. Андрија Хаџић, фронтмен састава, навео је у својој биографији да је „рођен и одрастао у Параћину, у проблематичном провинцијалном тинејџерском окружењу".

Схвативши да то нису задовољавајуће околности, са деветнаест година сели се у Нови Сад и живи као улични музичар, периодично боравећи и у Београду. Након тога, на позив пријатеља из Холандије отишао је у Хаг, а затим и у Шпанију, где је живео у пећини и сарађивао на пројекту Trance n Dance, који је био „органски trance приступ" где се вокали сусрећу са звуком диђиридуа и кахона. Потом је наставио каријеру уличног свирача у Србији, Луксембургу и Италији. Данас живи у Београду и зарађује од сликарства и музике, наступајући са својим бендом Funkier Project.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво