Читај ми!

Нови филм о Битлсима - разбија предрасуде у осам сати

„The Beatles: Get Back“, филм Питера Џексона који прича о легендарном музичком саставу, траје осам сати и састоји се из три дела. Открива многе тајне из периода који је обележио крај функционисања групе.

„Битлси" су у врхунцу популарности били шездесетих и седамдесетих година прошлог века.

Филм који им је посвећен настао је на основу преко 50 сати материјала снимљеног пре 50 година.

„Није то без разлога то чувано 50 година и било ван домашаја било кога, сем појединих пирата, јер су се појављивали делићи филма. Требало је сачекати некога као што је Питер Џексон", рекао је Александар Жикић, писац, новинар и музички критичар.

Додао је да је из тог обиља материјала требало извући причу о крају „Битсла" и показати зашто бенд није могао да настави даље.

„Очигледно је била намера Питера Џексона да покаже како је највећи бенд свих времена изгледао изнутра, како је изгледао њихов радни процес, њихова људска и креативна комуникација", објаснио је Жикић.

Каже да се тако сазнало за много ствари о којима се није знала права истина, међу којима је и наводна улога Јоко Оно у распаду састава, што се испоставило као нетачно.

„'Битлси' су једно од највећих достигнућа културе 20. века, и добро је да евоцирамо оно што су они били, данас када се креативност неупоредиво мање цени", рекао је Жикић.

Говорећи о траговима „Битлса" у поп-култури, наводи да их има на жалост много мање него што би требало.

„Када схватимо да је креативни импулс који је носио ‘Битлсе' био оно што је важно за светску културу у било којој области, онда ће можда и данашња култура изгледати мање млитаво или преагресивно", сматра Жикић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво