Читај ми!

Торино домаћин Евросонга 2022, како ће Србија одабрати свог представника

Радио-телевизија Србије расписала је крајем септембра јавни конкурс за избор композиције која ће представљати нашу земљу на „Песми Евровизије“ у мају 2022. у Италији. РАИ је донео одлуку да се „Евросонг“ одржи у Торину 10, 12. и 14. маја следеће године.

Конкурс за наступ на најгледанијем светском музичком такмичењу биће отворен до 1. децембра 2021. Како наводи гошћа Дневника, главна и одговорна уредница Забавног програма Оливера Ковачевић, већ је пристигло сто пријава, што охрабрује и радује.

„Радио-телевизија Србије сама одлучује коју ће песму изабрати да представља Србију на 'Песми Евровизије' јер та композиција представља РТС као кућу, али представља и нашу државу, Републику Србију. То је највеће музичко такмичење на свету и највеће телевизијско такмичење“, наглашава Ковачевићева.

Напомиње да су се већ неки јавили као самопрокламовани представници на „Песми Евровизије“, али истиче да је конкурс отворен до 1. децембра.

„Желимо да добијемо што више пријава да бисмо што квалитетније композиције могли да одаберемо“, додаје гошћа Дневника.

На конкурс имају право сви да се пријаве. Једини услов је да извођачи 1. маја имају најмање 16 година. Жеља је да се пријаве и афирмисани аутори и млади.

„Најважније је да имамо добру песму и да оде представник који може добро да отпева ту песму. Знате већ како је строг жири, јер жири нам је увек највећи проблем, и то како ће они оценити не само наступ већ пре свега вокални потенцијал извођача“, сматра Оливера Ковачевић.

У конкурсу је наведено да ће Селекциона комисија састављена од музичких уредника РТС-а, пре свега редакције Музичког програма, као и уредници са Радио Београда, Продукције грамофонских плоча ПГП РТС, продукције кабловских канала РТС-а, отприлике тридесетак људи, од укупног броја пријава изабрати композиције „руководећи се искључиво уметничким квалитетом“.

„Од свих пристиглих композиција, они данима слушају, добију гласачке листиће и свако од њих попуњава свој листић. На крају се све сабере и видимо колико композиција је освојило највише гласова и онда се опредељујемо. Ако има много квалитетних, ући ће 30 композиција у такмичење, 24 или 34. То ћемо одлучити у односу на то шта кажу уредници, да ли има мало или много квалитетних песама“, објашњава главна и одговорна уредница Забавног програма.

Крајем фебруара у Студију 8 РТС-а биће организован фестивал са композицијама које је одабрала селекциона комисија. Још се не зна колико ће дуго трајати фестивал, што опет зависи од броја селектованих нумера.

„Једино што може да нас спречи у организацији фестивала је коронавирус. У том случају, РТС ће сам од пристиглих композиција одлучити ко ће нас представљати. Међутим, ако се фестивал одржи, желим да подвучем, да поштујемо процедуру 'велике Евровизије'. Желим одмах да одагнам све оптужбе да је фестивал намештен и да се унапред зна ко ће победити, јер онда сигурно не бисмо организовали фестивал“, напомиње Оливера Ковачевић.

На фестивалу ће постојати два жирија. Један у полуфиналима, а други жири у финалу. Састав жирија ће знати само две особе на РТС-у. За бројање гласова публике који стижу СМС порукама биће ангажована специјална агенција.

„Све преваре које су неки смислили и преко компјутера слали по хиљаду гласова биће онемогућене. Дакле, агенција ће бројати гласове публике, ту листу оверава нотар и тек онда стиже у РТС. Значи, апсолутно се поштује Евровизијска процедура што се тиче избора, јер нам је циљ да одаберемо најбољу композицију која ће нас представљати“, наглашава на крају гостовање у Дневнику Оливера Ковачевић, главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво