Читај ми!

У суботичкој синагоги, после осам деценија, моћни звуци краљице инструмената - оргуља

Свечаним концертом у суботичкој синагоги, публици и верницима враћене су Вегенштајнове оргуље, обновљене средствима Владе Мађарске.

После осам деценија, у суботичкој синагоги чули су се моћни звуци краљице инструмената.

Оргуље које су пре 120 година израђене у темишварској радионици чувеног градитеља Карла Вегенштајна, протеклих годину и по дана прошле су сложени процес реконструкције.

„Kад смо први пут дошли, нашли смо 20 процената оригиналних делова, све остало смо морали да израдимо. Да правимо нове клавијатуре, нове педале и свирала", рекао је Тибор Апро, градитељ оргуља из Бачке Тополе.

Након што је инвестирала око три милиона евра за обнову унутрашњости синагоге, мађарска Влада је преко Националног савета мађарске националне мањине у Србији финансирала реновирање оргуља са 20 милиона динара.

„Потпуно су обновљене и оргуље и без тога суботичка синагога не би била онаква какву замишљамо да би требало да изгледа. Ово отварање ми је било посебно драго јер су оргуље преузели млади", додао је Јене Хајнал, председник Националног савета мађарске националне мањине у Србији.

Враћање оргуља у фукцију био је посебан тренутак за јеврејску заједницу у Суботици.

„Присуство огромног броја грађана који су дошли да са нама поделе срећу и задовољство да се поново можемо наћи у нашој синагоги је знак да ће синагога да учествује у културним дешавањима нашег града. За месец дана ћемо, на нашем јесењем фестивалу поново уживати у звуку оргуља, овог пута уз помоћ кантора Ноградија који ће показати музицирање на оргуљама карактеристично за јеврејске молитве", изјавио је Јошуа Штајнфелд, председник Јеврејске општине у Суботици.

Из фондације „Суботичка синагога" најављују богату концертну сезону за наредну годину, у којој ће обновљене Вегенштајнове оргуље, имати значајну улогу.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво