Јединствени чувари традиције – Народни оркестaр РТС-а слави 85. рођендан

Народни оркестар Радио-телевизије Србије најстарији је народни оркестар у нашој земљи као и у државама у окружењу. У осам и по деценија постојања стале су, осим небројено много наступа, концерата и емисија, и награде, признања и гостовања по земљи и свету.

Народна музика је део нашег бића. По њој се препознајемо, по њој смо јединствени и она је део нашег идентитета, наглашава гошћа Јутарњег програма, Мирјана Дробац, одговорна уредница Редакције народних ансамбала РТС-а.

„Тако да свако ко се прихвати да се бави народном музиком, али народном музиком у правом смислу те речи, преузео је на себе и велику одговорност. То практично значи, чувати и оставити за будућа поколења народне песме и кола правилно и тачно одсвирана, са тачном мелодијском линијом, тачно украшавање мелодијске линије, тачна хармонизација, дикција код певача, стил, атмосфера, динамика. Све то чини једну народну песму специфичном и препознатљивом“, наглашава Мирјана Дробац.

Живимо у време када се под народном музиком много тога подразумева и често се питамо шта је то све данас народна музика? Ко је пева? Како је пева? Како је свира? И, најважније, какву ће је оставити онима који иза нас долазе?

Можда је прави одговор на то, додаје гошћа Јутарњег програма, управо постојање два народна ансамбла у Музичкој продукцији РТС-а. Посебно је важно нагласити да Народни оркестар не изводи само музику српског порекла већ свих народа са територије Србије, али и ван граница, из нашег окружења и са ширег балканског подручја. Поред тога, за потребе РТС-а ту су и одабрани примери савремене музике.

Виолиниста Милан Илић, члан Народног оркестра пуних двадесет година, признаје да та јединствена позиција и трајање овог ансамбла намеће велику одговорност данашњим члановима.

„Народни оркестар је, у недостатку школе за народну музику, у ствари једна врсте школе и сви пролазимо кроз то и ја се и даље осећам као студент који је 20 година на студијама", додаје Илић, мада се бави и педагошким радом и успешно своје знање преноси младима који освајају бројне, и то прве, награде на такмичењима.

Ове године, нажалост, није било могућности да се јубилеј Народног оркестра РТС-а обележи на прави начин, али у току су завршне припреме за издавање два компакт диска у продукцији ПГП-а РТС-а са укупно 26 инструменталних извођења народних песама и игара које су снимљене од 2010. године када је челну позицију у оркестру преузео солиста на хармоници, Влада Пановић.

„Мислим да ће сви они који буду имали прилике да слушају овај ЦД уживати јер смо направили избор од оних правих народних песама. Повезали смо тај проток времена у неком архаичном руху до нешто модернијих, савремених аранжмана“, најављује Мирјана Дробац, одговорна уредница Редакције народних ансамбала РТС-а.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво