Летњи фестивали ће бити одржани, али по новим правилима

Иако нам се чинило да ће ово лето проћи без фестивала, ситуација се крајем маја променила. Поједине манифестације већ су најавиле нове датуме одржавања, а предложена су и нова правила понашања и за публику и за учеснике.

Да ли ће се правила понашања и учешћа на летњим фестивалима прилагођавати околностима, видећемо већ на првом тесту – прве недеље августа, за када су закани „Егзит“ и „Лавфест“.

Да ли ће уз узлазнице бити неопходан негативан Пи-Си-Ар тест?

Правила ће се прилагођавати епидемиолошкој ситуацији, поручују организатори фестивала. На сајту „Егзита“ наводе да уколико би дошло до мањих жаришта у појединим државама, посетиоци из тих земаља мораће да прођу обавезан Пи-Си-Ар тест који ће бити или изузетно повољан, или чак, бесплатан.

Други не искључују могућност да ако вирус буде активан у августу, тестирање свих посетилаца буде на улазу. У том случају кроз капију би могли да прођу само они са негативним резултатом.

Колико посетилаца ће бити дозвољено?

Број посетилаца у односу на претходне године биће мањи. Мере заштите налажу да је по једном посетиоцу неопходно издвојити три квадратна мертра. Зато ће, на пример, на овогодишњем „Лавфесту“ бити места за око 5.000 посетилаца, што је четири пута мање него прошле године.

Ко ће морати да носи маску?

Сви учесници и ангажовани на фестивалу мораће да носе заштитне маске и рукавице. На улазима ће, поручују организатори, бити обезбеђене маске и за све посетиоце. Поред тога, неки ће поставити и дезинфекционе тунеле, а публика ће дезинфекциона средства моћи да нађе и на пунктовима на фестивалу.

Шта ако неко покаже симптоме током фестивала?

Иако се број посетилаца смањује, број екипа хитне помоћи ће бити већи. Више ће бити и санитарних станица, у којима ће се мерити температура и пријављивати евентуални симптоми. Поједини организатори најављују и постављање објеката за изолацију у случају да неко од посетилаца покаже симптоме болести.

Да ли би програми фестивала могли да се промене?

Организатори подсећају да ће и одржавање и програм фестивала диктирати епидемиолошка слика. Како ће долазак страних извођача зависити, распореди би могли да претрпе промене. Неки су се већ прилагодили новонасталој ситуацији, па је „Егзит“ саопштио да ће се програм фестивала у августу разликовати од првобитно најављеног за јул.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво