„И-плеј“, како је све почело

Алтернативни бенд „И-плеј“ објавио је кратки документарни филм о својим почецима, уочи концерта 24. новембра у Дому омладине Београда где прославља 20 година постојања и промовише актуелни албум „Слобода“.

„Филм „И-плеј" – видео-дневник је прича о једном младом српском бенду који спрема други албум и дубоко верује да ће освојити свет“, каже басисткиња Маја Цветковић.

Получасовни документарац редитеља Милана Килибарде био је снимљен поводом изласка другог албума Крајм (Crime, 2005), а говори о развоју бенда од оснивања 1998. године и објаве дебија И-плеј (2000).

У филму се поред Цветковић појављују и говоре некадашњи чланови Биљана Тодоровски (гитара), Марко Миливојевић (грувебокс) и Дамјан Дашић (бубањ). Видео-дневник је био приказан само на Радио-телевизији Србије 2005. године, као и на телевизији Метрополис, а недавно је поново пронађен у Килибардиној архиви и сада је први пут доступан на Јутјубу.

„Недавно сам поново погледала филм и видела сам младе и срећне људе који верују да ће се ствари у Србији променити и да ће моћи да живе од свог рада. Супер је што у мени и данас постоји енергија која ме је тада покретала, али сада на све гледам много реалније. Схватам да је пролетело 20 година у једном даху и да ми се тада чинило да ће за 20 година све бити потпуно другачије. Ствари у Србији се не мењају баш тако брзо, али ми је супер да гледам младу и срећну Мају која дубоко верује у свој рад и која ни не слути шта је све чека у будућности, односно данас“, истиче Цветковић.

Чланови „И-плеја“ би волели да редитељ Килибарда уради и наставак филма, који би покрио рад бенда од 2005. године до данас. Група је у том раздобљу прошла кроз неколико промена у постави и објавила албуме: Драго ми је да смо се упознали (2009), Обични људи (2013) и Слобода (2018, издавач „Лонг плеј“).

„Мислим да би други део био још занимљивији, поготово период у последњих неколико година“, сматра Цветковић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 20. окт 2018, 21:57) - NS alternativa [нерегистровани]

Bravo E-play!

Izrasli su u bend kakav jos nije postojao u Srbiji. Samo zestoko i bez kompromisa.

(субота, 13. окт 2018, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Uzak raspon glasa

Vrlo uzak raspon glasa front devojke. Aranzmani sa kraja 90tih. Bend niskog kvaliteta.