Реквијем за „руског Бобa Дилана“, Владимира Висоцког

Трибином у Дому омладине Београда обележено је 80 година од рођења великог руског уметника Владимира Висоцког, који је, после Јурија Гагарина, неколико деценија након смрти проглашен за другог најзначајнијег Руса 20. века.

Владимир Семјонович Висоцки био је бард, песник и композитор који је јединственим стилом и промуклим гласом у својим баладама опевао свакодневни живот у Совјетском савезу, егзистенцијалне дилеме, рат, мир, љубав..

За живота је снимио свега неколико плоча, али се мит о Висоцком, руском Бобу Дилану, како су га називали на Западу, проширио захваљујући касетама, које су преснимаване и тако стизале до публике. Остварио је око 20 улога на филму и у позоришту, а Хамлета је играо више од 300 пута. Упорношћу Мире Траиловић та представа је стигла на 10. Битеф 1976. године и освојила прву награду.

„Био је гост Београда, био је на Битефу, певао на Ади Циганлији и снимио документарну емисију, волео Југославију, Србију и Црну Гору којој је такође посветио неке песме као и Србији“, каже Ксенија Стојановић, новинарка и уредница РТС-а у пензији. 

Сам је изјавио, ако би се на вагу ставиле све његове улоге на један тас, а песме на други - да би песме увек превагнуле. Био је свестан проклетства песника. Живот испуњен страшћу, пороцима и уметношћу окончан је у 42. години.

У току Олимпијских игара у Москви 1980. године његовој сахрани је присуствовао милион људи.

Данас се широм Русије сваког 25. јануара одржавају музички фестивали у част Владимира Висоцког.

број коментара 0 Пошаљи коментар