Завршни концерт „Бунта“ уз Марка Копеа и симфонијски оркестар „Макрис“

Завршни концерт четвртог „Бунта“, фестивала класичне и савремене музике, биће одржан сутра у београдском Центру „Сава“ уз наступ француског виолончелисте Марка Копеа и симфонијског оркестра „Макрис“ под управом Предрага Госте, најавили су организатори.

Копе је као осамнаестогодишњак освојио две највеће награде Баховог такмичења у Лајпцигу - прву награду и специјалну награду за најбоље тумачење Баха и од тада почиње његова блистава музичка каријера - интернационалног солисте, педагога и камерног музичара.

Нови симфонијски оркестар „Макрис“, формиран почетком 2015. године, окупља младе таленте и за кратко време је препознат као важан чинилац домаће музичке сцене, посебно по репертоарским искорацима - било да је у питању савремени или барокни репертоар.

Поред Макрисових Фанфара за оркестар, Бахове свите за виолончело у ц-дуру и Хајдновог Концерта за виолончело, београдска публика ће први пут моћи да чује Париску увертиру - дело које се приписује Моцарту и композиције Жан-Филипа Рамоа.

Концерт у Центру „Сава“ део је програма „Француске музичке јесени“ чије одржавање су помогли Француски институт у Београду и банка „Сосијете женерал“.

Музички фестивал „Бунт“ почео је 2. новембра, а током манифестације одржани су бројни концерти на различитим локацијама широм Београда. Доминирали су две теме - млади који немају довољно приступа музичкој сцени и особе с посебним потребама.

„Бунт“ је настао 2013. године као спонтани израз подршке високим уметничким вредностима, професионалнм критеријумима и цивилизацијским достигнућима 21. века.

Став је да су управо те вредности важне и да не смеју бити запостваљене и нарушене, а супротставља се садашњој културној клими у којој је култура изложена естрадизацији и таблоидизацији.

„Бунт“ отвара простор младим и талентованим уметницима, а суштински је окренут и инклузији пружајући шансу особама са посебним потребама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво