Читај ми!

Нечиста крв - универзална боја фамозног дерта и инспирација у Њујорку

Од суботе, 4. децембра, сваког викенда пратимо нову домаћу серију „Нечиста крв". Прве епизоде видело је више од милион и шест стотина хиљада гледалаца. Сценарио је седамдесетих година прошлог века написао Војислав Воја Нановић, на основу више литерарних дела славног српског књижевника Боре Станковића као што су „Нечиста крв", „Софка", „Јовча", „Коштана"...

Породична сага настала је у сарадњи РТС-а и "This and That Production". Режирали су је Милутин Петровић и Горан Станковић. У фантастичној поставци глумаца су и Марко Грабеж, који тумачи лик младог Мите и Недим Незировић који у серији игра младог Јовчу. 

 

Причу коју је биоскопска публика могла да види у филму Нечиста крв: Грех предака, проширену и обогаћену новим сценама - гледамо и у трећој епизоди која је на програму у суботу, 11. децембра. У прве три епизоде Грабеж и Незировић тумаче ликове младих синова Хаџи Трифуна.

Грабеж, тумачи лик младог Мите и каже да му је асоцијација на ову врсту односа оца са синовима у чијој причи учествује, између остало и - филм Кум.

„Воја Нановић је писао сценарио крајем седамдесетих, а живео је у Њујорку и мислим, немогуће да није бар мало био тиме инспирисан", каже Грабеж.

Незировић сматра да је његов лик на неки начин „емотивно хендикепиран" зато што је растао искључиво угледајући се на свог оца. Јовча се поводи за тренутним задовољствима, своју жену, Анђу, шаље у манастир и поново се жени. Незадовољан је што његов отац нема поверења да он преузме вођење имања.

„Кад год у кадру Хаџи Трифун остане са, ја се некако појавим ту, као нека утвара. У ствари то је слика тога колико је он привржен оцу, колико је везан и колико хоће да буде достојан наследник. Покушава да буде исти отац, али то му не иде тако лако", рекао је Незировић.

Грабеж је подсетио да оно што боји све ликове серије јесте „фамозни дерт". О Бори Станковићу, коме се, како каже, тек сада вратио после школске лектире, каже да је невероватно колико његова дела имају нивоа и слојева који су и данас - универзални. 

„Овај пут смо имали озбиљан задатак да некако тај чудесан свет Боре Станковића пренесемо на платно, или екране, и мислим да смо то успели", каже Незировић и наглашава да би највеће богатство серије било упознавање младих са културном баштином на коју треба да будемо поносни.

Грабеж је коментарисао и костиме који су коришћени у серији и на којима је радила Марина Меденица.

„То ми толико да јаснију слику ко је та особа. Наравно, мораш ти да направиш тај лик, али колико костим допринесе, ако је добар, као што је у Нечистој крви - то је неописив осећај", рекао је искрено Грабеж.

Незировић издваја као важно искуство и утисак, то што је захваљујући серији научио да јаше.

С друге стране, Грабеж издваја комуникацију са старијим, искуснијим колегама.

Грабеж и Незировић су позвали гледаоце да у суботу увече погледају нову епизоду "Нечисте крви" и најавили да ће раније током дана као грађани учествовати на еколошким  протестима у Београду.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи