Читај ми!

„Божији човек“, филм о Светом Нектарију, стигао у српске биоскопе

Након премијере на Московском филмском фестивалу, где је освојио награду публике, и успешног приказивања у Грчкој, филм „Божији човек“ редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић стигао је и у српске биоскопе. Биографска драма о Светом Нектарију Егинском снимљена је у америчко-грчкој копродукцији.

Несвакидашња тема на филму – прича о свецу. У 109 минута, филмским језиком осликан је живот једног од највећих грчких светаца Нектарија Егинског, праћен великим неправдама, прогонима и оптужбама од стране тадашњих челника Грчке православне црке и Александријске патријаршије.

Прича је концентрисана око завера и сукоба које су други плели око једног светог живота.

„Пошто је направљен на једном јако хуманом и људском нивоу, ја сам се фокусирала на његову причу, причу једног човека који је много страдао, који се много мучио, који је страдао правде ради. То је нешто што сви можемо да разумемо на личном нивоу и чак мислим да људи који нису у вери, да је за њих овај филм много више него за оне који су у вери“, објашњава редитељка Јелена Поповић.

Аскету, свештеника обичног народа чија је понизност и популарност иритирала један круг свештенства, чудотворца Светог Нектарија, са великом искреношћу оживео је грчки глумац Арис Серветалис.

У Божијем човеку игра и руска звезда Александар Петров, али и контроверзна холивудска звезда Мики Рурк у улози парализованог грчког сељака над којим Свети Нектарије чини последње чудо.

„Снимао сам већ један верски филм са италијанском редитељком Лилијаном Кавани. Волим филмове који су о свецима. Када сам упознао Јелену и погледао је у очи, одмах смо се разумели без много речи. Знао сам шта жели и она је знала шта ја желим и то ми је и дала. Мој лик успева да прохода. Ћуп са златом је то што поново може да устане. То је чудо“, истакао је Мики Рурк.

Свети Нектарије је био „Божији човек“ о чему приповеда филм Јелене Поповић. Иако је током његовог настајања било много препрека, нашао је свој пут до гледалаца широм света.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 16. окт 2021, 12:41) - Marko [нерегистровани]

velika iluzija

Molim ako može da se emisija velika iluzija stavi na youtube za nas koji radimo u vremenu kada se emisija emituje na rts-u