Читај ми!

„Име народа" – филм који ће нас натерати да размислимо о изгубљеним идеалима

Вечерас у 21 сат на нашем Првом програму је телевизијска премијера филма „Име народа" редитеља Дарка Бајића, према сценарију Милована Витезовића. „Име народа" говори о Светозару Милетићу, угледном адвокату, члану угарског парламента и борцу за права и независност Срба у Војводини.

Након што је више пута Светозар Милетић политички осуђиван, његову борбу настављају Милица Милетић и Јаша Томић, његов наследник у Српској народној слободоумној странци, који ће и прогласити присаједињење Војводине Краљевини Србији 1918. године.

„Да бих некако савладао ових пет деценија у филму помогла ми је јунакиња Милица, ћерка Светозара Милетића која је доживела и трагедију свога оца, али и трагедију своје љубави. Све је започето једном интригом, нећете веровати, у жутој штампи која се тада први пут појавила. Милица Томић заслужује да буде наша хероина, не само хероина Новог Сада него и целе Србије, управо због тога што је била једна од првих новинара која је штитила слободу новинарства, а с друге стране је била једна од првих боркиња за женска права у свету, у 19. веку", изјавио је Дарко Бајић.

Улоге Светозара Милетића и његове супруге Анке тумаче Љубомир Бандовић и Ана Франић.

Јашу Томића и Милицу играју по двоје глумаца и глумица: Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Катарина Жутић и дебитанткиња на филму Ања Павићевић, која је на Филмским сусретима у Нишу прошле године награђена Повељом за изузетну женску улогу.

„Милица је једна важна историјска личност, као и Светозар. Много ми је драго што смо ми испричали ту причу, надам се да ће се публици свидети и да ћемо им ми својом емоцијом, борбом дочарати шта се десило тој породици", рекла је глумица Ања Павићевић.

Дарко Бајић напомиње да је Име народа као и његова претходна остварења, филм о идеалистима.

„Нека гледаоци кад погледају овај филм, сутра ујутру кад се пробуде, нека помисле, и то ће мени бити велико задовољство, где су нестали њихови идеали", каже Дарко Бајић.

Историја је често узбудљивија од фикције, нарочито на овим просторима.

Сплет истинитих догађаја довео је до тога да се у филму Име народа измешају жанрови епске социјалне драме и породичне мелодраме. 

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи