Приповедање о кројењу историје и моћницима – „Име народа“ отвара Палићки фестивал

„Име народа“, нови филм Дарка Бајића, отвара предстојећи Палићки фестивал. Премијерно погледајте одломке из биографског историјског филма посвећеног једној од најзначајнијих историјских личности Србије, Светозару Милетићу.

Драмски текст Милована Витезовића сценаристичка је подлога за филм који осветљава део српске историје.

Име народа приповеда о Светозару Милетићу, борцу који тражи правду за свој народ под окриљем Аустроугарске, али и о утицају моћних сила да стварају и прекрајају историју.

Прича о угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада, једном од најутицајнијих српских политичара испричана је кроз визуру Светозареве ћерке Милице, која не само да је очувала идеале свога оца, већ је била једна од пионирки у борби за еманципацију жена на Балкану и у свету.

„Његова ћерка Милица је одлазила код цара да тражи помиловање за свога оца који је потпуно незаконито био утамничен пет година. Овај филм има јунака и то је Милица. Она је жена која је, пролазећи кроз пакао живота који је имала, успела да на крају да победи“, каже редитељ Дарко Бајић.

Миличина перспектива у мелодрамском филмском оквиру, доноси слојевитије и дубље разумевање епохе и друштвених односа 19. века који представљају темеље модерне српске државе.

Самим тим, филм је својеврсна доза историје.

„Филм је негде смишљено окренут ка младој генерацији. Мислим да ће га гледати зато што смо успели да направимо једну заиста изуузетно интересантну мелодраму која има и мало хорора и мало експеримента“, додао је Бајић.

У филму Име народа – плејада изврсних глумаца предвођених Љубомиром Бандовићем као Светозаром Милетићем и Жарком Лаушевићем као Јованом Јовановићем Змајем.

Ту су и Ања Павићевић и Катарина Жутић, које су оживеле лик Милице Милетић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво