Читај ми!

Биљана Чекић, која тумачи Дару из Јасеновца, сигурна је да ће уписати глуму

Из породице Радована Чекића чак девет чланова није се вратило из Јасеновца. Због тога је Биљанином оцу драго што је баш његова ћерка у главној улози филма „Дара из Јасеновца“.

Насловну улогу Даре игра тринаестогодишња Биљана Чекић. 

Живи у селу Срефлије, десет километара од Козарске Дубице. Иде у осми разред, живи са оцем, братом, старијом сестром, баком и дедом. За улогу је изабрана између две хиљаде деце.

„Наставница нам је подијелила папире на којима је писало да, ако желимо да се пријавимо на аудицију, и ја сам се одлучила пријавити, и онда су ме звали на уже кругове, и на крају су ми рекли да сам добила улогу", рекла је Биљана.

За Биљану ће вам рећи да је мирна, тиха и добра девојчица. Она, да је улогу жељела више од свега.

„Последњи пут кад смо ишли, послије тога су нас звали тек за три мјесеца и зато сам и мислила, нисам имала више наду да ћу проћи", додаје млада глумица.

Највећа подршка је отац Радован. Каже да је и њихова породица осетила страхоте рата.

Његова бака са још деветоро рођака била је у колони за Јасеновац. Она је преживјела, остали нису.

„Због тога ми је драго што је филм снимљен, и што је моја ћерка Биљана изнијела главну улогу", рекао је Радован Чекић. 

Иако је прошло 75 година од Другог светског рата, у Козарској Дубици, једној од најстрадалнијих општина, сећања на усташке злочине и те како су жива.

„Овај филм свима нама у Дубици значи јако много. Јер сви смо ми дјеца људи који су погинули у Јасеновцу, ја вјерујем да ниједна породица у Дубици нема неког ко није страдао у Јасеновцу, и ко бар није осјетио страхоте тога Јасеновца", изјавила је разредница Данка Панић.

Биљана каже да је на снимању било напорно, да се снимало се и ноћу, али да никада неће заборавити магију сета, глуме и припреме пре снимања.

Наредне године уписује девети разред. О томе коју средњу школу ће уписати, још размишља. Али не и о факултету.

„Факултет драмских умјетности ћу дефинитивно уписати“, решена је Биљана.

Филм Дара из Јасеновца сниман је на основу сведочанстава преживелих логораша и први је играни филм на тему логора Јасеновац.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво