Читај ми!

Предраг Антонијевић: Дара није „антихрватски филм“, али јесте антиусташки филм

Аутори и продуценти филма „Дара из Јасеновца“ с обзиром на све контроверзе које су се појавиле око овог остварења, сматрали су да ширука публика што пре треба да види филм. Захваљујући овој одлуци публика у Србији и Републици Српској има прилику да погледа ексклузивну телефизијску премијеру филма.

Најишчекиванији српски филм ове године, Дара из Јасеновца снимљен уз подршку Филмског центра Србије, по сценарију Наташе Дракулић биоскопски живот је започео у Сједињеним Државама. Уочи ексклузивне телевизијске премијере на Првом програму РТС-а, Сандра Перовић је разговарала са редитељем филма, Предрагом Гагом Антонијевићем.

 

Kако сте одлучили да Дара из Јасеновца пре званичне биоскопске премијере у Србији заказане за 22. април када се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац – има ексклузивну телевизијску премијеру на РТС-у?

 – У светлу ових скоријих догађаја у вези са Дарином Оскаровском причом, једноставно мислимо да је дошао тренутак да широка публика што пре види филм да би и и они сами знали о чему сви причамо – да ли је Дара та тазкозвана 'српска пропаганда' или није, да ли је Дара 'антихрватски филм' или није, да ли је Дара 'антиусташки филм', што јесте.

Да ли сте током настајања филма заснованог на истинитом догађају и чињеницама, били свесни тога и очекивали да ће његова реализација изазивати реакције и нападе оних који управо релативизују те злочине?

– Наравно у Хрватској знамо да је велики број људи чиста срца и они су и показали то што су онај филим о Дијани Будисављевић на Пулском фестивалу наградили, али има значајан број људи у Хрватској који и даље гаје ту усташки легат у НДХ. Тако су кренули одмах и напади на овај филм без да се филм види. Биће свуда у свету и биће и по факултетима као да кажем научно наставно штиво ће се овај филм вртети и о њему ће се разговарати.

Након филма уследиће и серија Дара из Јасеновца која ће се приказивати на РТС-у , која колико сам обавештена захтева доснимавање одређених сцена, да ли то значи да ће и прича бити проширена?

– Хоће, дотаћи ћемо се Олује да комплетирамо тај српски егзодус из Хрватске, оно што је почето током Другог светског рата, а што је завршено са Олујом, значи срешћемо неке од тих ликова из овог филма. Ево ово први пут говорим јавно – срешћемо их сада у Олуји и уочи Олује. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво