Читај ми!

Голубовић пред ТВ премијеру филма „Отац": Публика је иста у целом свету

Са међународних фестивала, награђен бројним признањима, на програм РТС-а стиже филм редитеља Срдана Голубовића „Отац".

Отац је светску премијеру имао на 70. филмском фестивалу у Берлину, а у Србији на Фесту. Остварење Отац је на програму у суботу, 16. децембра на Првом програму РТС-а, у 21 сат. 

Пред ТВ премијеру, Голубовић каже да се те две врсте премијера свакако - разликују. 

„Та права филмска премијера је ипак неко веће узбуђење, јер је ствар жива, и пред публиком, и неки први сусрет филма са публиком, посебно када је та светска премијера у питању, прво приказивање филма. Али, с друге стране ТВ премијера има другу врсту узбуђења, јер је заиста много више људи у прилици да види филм преко ТВ екрана, него у биоскопу, тако да, одједном филм улази из биоскопских сала у неки најшири аудиторијум, а то је телевизија", рекао је, гостујући у Београдској хроници, редитељ Срдан Голубовић.

Филм је инспирисан истинитом причом. Голубовић је причу о Ђорђу Јоксимовићу прочитао у вестима. Јоксимовић је из околине Крагујевца кренуо пешке за Београд тражећи своју правду.

Како Голубовић каже, у разговору са Јоксимовићем, схватио је да његова прича има нешто „филмски страшно занимљиво и потресно".

„Кључна ствар ми је била да видим да ли у том његовом чину има манипулације или је ствар искрена, и тада сам схватио да Ђорђе није кренуо пешке ка Београду да би скренуо пажњу, него је дубоко инстинктивно, интуитивно кренуо, како се каже, саме су ноге кренуле ка тој његовој личној правди", објаснио је редитељ.

Филм Отац гледала је публика у више земаља. Срдан каже да мисли да су гледаоци свуда исти у смислу да у истим ситуацијама плачу, на истим местима се смеју, реагују на емоцију, која је универзална категорија када је уметност у питању.

Голубовић додаје да је бављење темама кроз филм, које су део свакодневице и стварних друштвених проблема - део уметничке одговорности. Каже и да се труди да у филмовима које ради, кроз тешке ситуације кроз које јунаци приче пролазе, поручи да има решења и наде.

Улога главног јунака за филм Отац, била је најпре намењена Небојши Глоговцу. Касније, после кастинга, решено је да улога припадне Горану Богдану, који је ангажмана ради, како Голубовић прича, морао да смрша током припрема.

Враћајући се на причу Ђорђа Јоксимовића, који је био инспирација за филм, редитељ објашњава да је његова истинита прича ипак отишла у другом смеру, у односу на ону коју нуди Отац.

„Већ пет година Ђорђу су одузете три ћерке, он још није вратио своју децу, али морам да кажем да ствар ипак напредује и иде у позитивном смеру, и Ђорђе се још увек бори. Правда је спора, али ја мислим да он полако и паметно иде ка томе да оствари своју правду", рекао је Голубовић.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи