Срдану Голубовићу Берлин се догодио и трећи пут

На јубиларном 70. Берлинском фестивалу, светску премијеру имао је српски филм „Отац“ у режији Срдана Голубовића. Ово остварење, свечано отвара и 48. београдски Фест.

Филмовима из Србије и из региона тешко је да се домогну учешћа на престижним светским фестивалима на којима је конкуренција изузетно велика. Срдану Голубовићу Берлин се догодио трећи пут, што је својеврстан успех за једног аутора и за српску кинематографију.

Први велики успех на Берлиналу остварио је са Клопком 2007, други 2013. године са Круговима. Дугим громким аплаузом у препуној дворани Цо паласта, Берлинска публика, која воли и добро познаје Голубовићв опус, дочекала је и Оца – драму о малом човеку коме су због сиромаштва одузета деца, који се бори за своја права и људско достојанство.

„Мени је овде било важно да будем јако близу животу. Да је то близу документаризму, једном веризму уствари, а да опет, са друге стране, будем близак утицају југословенског црног таласа. Да у ствари кроз те елементе покушам да направим неки свој аутентични стил. Да будем бескомпромисан и храбар“, наглашава Срдан Голубовић.

Одговорност интерпретирања појединца и његове индивидалности као константне и чврсте карике у Голубовићевим филмовима, овог пута поврена је Горану Богдану који је освојио Берлинску публику. Храбро и несебично, физички и емоционално, глумац носи тежак терет једне горке судбине од првог до последњег кадра суочивши се са напором, искушењем и неком врстом личног жртвовања.

„Мој скромни дојам синоћ је био да су људи вољели филм, да их је дирнуо. Да смо успјели пренети ту причу. Тако да мислим да се нека магија десила синоћ“, верује Богдан.

Отац или одисеја једног родитеља у ланцу бирократије, у угледном филмском часопису Скрин овде у Берлину описана је као емотивна прича наклоњена обичном човеку, која ће због своје истинитости сигурно низати добородшлице на великим фестивалима. После Берлина, следећа станица је 48. Фест.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара