Читај ми!

„Дара из Јасеновца" први српски филм у трци за Златни глобус

Филм „Дара из Јасеновца“ у режији Предрага Гаге Антонијевића по сценарију Наташе Дракулић, српски кандидат за Оскара, амерички дистрибутери кандидовали су и за награду Златни глобус, саопштили су продуценти.

Селекциона комисија Златног глобуса прихватила је кандидатуру филма Дара из Јасеновца за све категорије, а не само за најбољи страни филм, а мала глумица Биљана Чекић кандидована је за најбољу женску улогу, раме уз раме са највећим холивудским именима.

„Ово је велико признање за филм Дара из Јасеновца, као и за српску кинематографију која доживљава свој повратак на светску позорницу“, наглашава продуцент филма Макса Ћатовић.

Снимана на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, Дара из Јасеновца, драма и први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом светском рату, осврће се на период 1942. године када после велике усташко-немачке офанзиве на Kозари, у Босни и Херцеговини, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић, док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ðорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Kостић, Татјана Kецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

У главној улози девојчице Даре нашла се Биљана Чекић, а остале улоге најмлађих заробљеника поверене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу.

Први део филма сниман је на локацији села Kолут, у близини Сомбора, где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве. Сценограф филма је Горан Јоксимовић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 01. дец 2020, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

dara iz jasenovca

ucestvovao sam u snimanju filma kao logoras i ponosan sam i bila mi je cast ucestvovati u snimanju filma. mogu reci da je bilo i vreme takav film snimiti.ZELIM ekipi filma da cestitam za nominaciju oskar i zlatni globus.