Читај ми!

Никола Пејаковић: Сви ликови серије Кости су у сивој зони, зони људскости

Сценариста серије „Кости“, која 21. новембра стиже пред гледаоце РТС-а, Никола Пејаковић Коља открива да су сви ликови овог дела трилогије о Бањалуци у сивој зони, у зони људскости и да им је потребно покајање и опроштај.

Три године после емитовања серије Месо на РТС стиже други део бањалучке трилогије - серија Кости.

Кости су потпуно нова прича, наравно има једна нит која их спаја – град Бањалука и још неке ствари јер је о Бањалуци и овом времену, али потпуно је нова фабула, нови заплет, ликови. Гледаоци ће моћи да гледају од нуле“, прича Никола Пејаковић Коља, глумац и сценариста.

Према његовим речима, око 90 одсто глумачке екипе чине други глумци.

„Неки који су играли у Месу играју опет, али направили смо нову поделу потпуно неоптерећени Месом“, обашњава Коља.

Кости су настале, како каже, као део трилогије о Бањалуци, а Кожа тек долази.

„И сами смо хтели да радимо са другим људима, да мало ствар обогатимо. Избор Јова Максића као главног глумца, нисам га познавао, нисам знао његов рад, је управо био плод тог трагања за новим лицима и новим људима“, нагласио је Коља.

Покајање и шта урадити са душом и савешћу 

Главни јунаци су Коста Говоруша, избеглица из Крајине, док је други Коста Гајић који припада бањалучкој елити. Никола Пејаковић, као сценариста, спаја њихове судбине.

„Не бих могао рећи да је то кључ заплета, нити бих могао рећи шта је кључ, али могу да кажем да и један и други човек долазећи из различитих средина, одрастајући на различите начине, имајући различита животна искуства, долазе пред сличан проблем – покајање и шта урадити са својом душом и савешћу“, открива Коља.

Пејаковићева жеља није била да направи црно-белу причу. Сви ликови из Костију су у сивој зони, односно у зони људскости и потребно им је покајање и опроштај.

„Ако се вразтимо на кључ, мислим да је кључ нашег живота покајање“, поручио је Коља.

Ни отац Драган, лик који тумачи Коља није безгрешан 

У серији Кости Пејаковић тумачи улогу свештеника, али чак ни он није безгрешан.

„Себи сам дао у задатак да комунистички, површан начин приказивања свештеника и монаха пробам да истиснем из глава људи и да почнем да правим неке ликове који су људи од крви и меса који нису сам онеки плакат или нека врећа за ударање као што је то било у временима која су иза нас“, истакао је Коља.

Отац Драган, којег тумачи Коља, човек је са проблемима и живи живот који је врло сличан нашим животима, али због свог посла има нека решења која нуди другима и помаже им.

Сарадња између РТС-а и „Босоноге продукције“, оценио је Пејаковић, је прави пример квалитетне сарадње Републике Српске и Србије: „Мислим да је то пример како то треба радити. Надам се да ће и Кожа као трећи део трилогије да се оствари на исти продуцентски начин“.

број коментара 0 Пошаљи коментар