Читај ми!

„Гете ФЕСТ“ онлајн од 29. октобра до 4. новембра

Седам филмова биће приказано на деветом издању фестивала „Гете ФЕСТ“, који ће се одржати онлајн од 29. октобра до 4. новембра под слоганом „Ново време, нови свет“, наводе из Гете института.

Сви филмови од којих је шест премијера у Србији, биће приказани бесплатно на онлајн платформи mojoff.net, и биће доступни за гледање током 24 сата од времена наведеног у програму, а сатница је увек иста за све, од 18 часова.

Фестивал ће, у четвртак, 29. октобра, отворити остварење Берлин Александерплац, немачког редитеља авганистанског порекла Бурхана Курбанија.

Овај филм је номинован у чак 11 категорија за Немачке филмске награде, а поред награде за најбољи играни филм, освојио је и признања за најбољу мушку споредну улогу, камеру, филмску музику и сценографију.

Нова адаптација значајног романа немачке модерне из 1929. године, Берлин Александерплац Алфреда Деблина, отвара многа важна питања на тему миграција, расизма и модерног ропства.

У овом филму главни протагониста је Франц Биберкоф, афрички мигрант из Гвинеје Бисао, који се нашао у берлинском парку Хазенхајде, познатом по диловању дроге, одакле креће заплет.

Другог фестивалског дана, 30. октобра, на програму је провокативан филм The Trouble with Being Born Сандре Фолнер, о егзистенцијалној кризи андроида Ели, добитник специјалне награде жирија "Encounters" на Берлинском фестивалу и још четири награде на фестивалу "Diagonale", за најбољи филм, сценарио, монтажу и глуму.

Последњег дана октобра, биће приказано остварење Час немачког, адаптација истоименог романа немачког писца Зигфрида Ленца у режији Кристијана Швохова и по сценарију његове мајке Хајде, као универзална парабола о томе шта фашизам може да учини појединцу, породици и заједништву.

За први дан новембра резервисано је приказивање филма Аудиција редитељке Ине Вајсе са Нином Хос у главној улози.

Породична драма и психолошки трилер са детаљном студијом карактера представља протагонисткињу Ану Бронски у мрежи односа са мушким ликовима (отац, муж, љубавник, колега, син и ученик виолине), у расцепу између дисциплине и недостатка контроле.

У понедељак, 2. новембра на програму је филмско дело Усмени договор Илкера Чатака, са темом миграција, који је освојио Бронзаног медведа за најбољи немачки филм.

Радња је фокусирана на јунакињу Немицу, суочену са дијагнозом тешке болести, која у Турској среће анатолског жиголоа, сањара о Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво