Читај ми!

Да ли су Књига о џунгли, Дамбо, Петар Пан расистички цртаћи

„Дизни“ је одлучио да стави упозорења о расистичком садржају неколико култних цртаних филмова, попут Петра Пана, Дамба, Мазе и Луње…

Прошле године, на стриминг платформи Дизни+ додата су упозорења о садржају у мањи прозор са стране екрана. Сада је компанија одлучила да се пре почетка филма појави упозорење преко читавог екрана и које стоји око 10 секунди.

„Овај програм садржи негативне приказе или лош третман људи или култура. Ти стереотипи су били погрешни тада и погрешни су сада. Уместо да одстранимо овај садржај, желимо да признамо његов штетан утицај, учимо од њега и започнемо дискусију која ће створити инклузивнију будућност“, наводи се у упозорењу.

Даље се објашњава да „Дизни“ жели да ствара приче са инспиративним темама које одражавају богату разноликост људи жиром планете.

Прошле године у новембру уведена су краћа упозорења на филмове попут Дамба због расистичких мотива у „Дизнијевим“ остварењима из 40-их и 50-их година.

„Овај програм је представљен какав је оригинално направљен. Може да садржи застареле културолошке приказе“, писало је у упозорењу.

Врана Џим Кроу, црвенокошци и срећни радници плантажа

„Дизни“ признаје да Дамбо (1941) садржи увредљиве песме, а неки делови су попут омажа расистичким предрасудама, па тако вране која помажу Дамбу да лети имају пренаглашено стереотипне црначке гласове.

Главна врана се чак зове Џим Кроу, алузија на сет расистичких сегрегационистичких закона на југу САД у то време, а глас јој даје белац Клиф Едвардс.

У класику Песме са Југа (1946) „Дизни“ сматра да се приказом Ујка Ремуса, радника на плантажи, подгрева расистички мит да су робови били срећни на плантажама памука.

Упозорење пре почетка Петра Пана (1953) наводи да анимирани класик исмева домородачку културу, садржи стереотипе који приказују Индијанце као људе који „причају неразумљивим језиком“ и више пута их назива расистичким термином „црвенокошци“.

Првобитно је једна од песама у филму била Шта црвенокошце чини црвеним, да би касније била измењена у Шта храбре људе чини храбрим.

Једни од најупечатљивијих ликова цртаног филма Маза и Луња (1955) су сијамске мачке Си и Ам (игра речи од некадашњег назива Тајланда – Сијам), које садрже азијатске стереотипе. Гласови паса такође изражавају предрасуде о земљама из којих те врсте потичу, попут мексичке чиуваве Педра и руског хрта Бориса.

„Дизни“ сматра и да је приказ краља Луија у Књизи о џунгли (1968) расистичка карикатура Афроамериканаца, јер је орангутан приказан као лењ и пева у диксиленд џез стилу.

Још један филм који је издвојен – Мачке из високог друштва (1970), музичка комедија која приказује мачке различитих националности. „Дизни“ критикује приказ сијамске мачке са искошеним очима и истуреним зубима.

Она свира клавир са штапићима и прича о азијској храни стереотипским акцентом, чиме се подржава стереотип „вечитог странца“.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. окт 2020, 01:19) - anonymous [нерегистровани]

@@@Kanađanin

To je geografski tacno. Ali zasto ne kaze da zivi u Kanadi kada su to dve zasebne drzave? Kad se kaze Severna Amerika zna se na sta se misli a to je SAD a ne Kanada. Zasto unositi zabunu? Potovo sto ne mogu da se porede po rasnim problemima, sto je tema ovoga clanka.

(недеља, 18. окт 2020, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

licemerno

Ja lično mislim da je i Kalimero čist rasizam, zbog boje perja.A šta tek reći za Crnog Gruju i Crnu Guju?Kada budu priznali da je izvršen genocid nad crncima i indijancima, tada im se može verovati do tada ne.To je samo kampanja, sada je to u modi.

(недеља, 18. окт 2020, 19:47) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Тачно је да никад није било више лицемерја, а ове будалаштине са Дизнијем су апсолутно контрапродуктивне. Само изазивају људе да траже било шта што може да се прогласи расистичким или некоректним.

(недеља, 18. окт 2020, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Manji oblik rasizma

Pod manjim oblikom rasizma podrazumevate lagano ubijanje afroamerikanaca od strane policije? Pretpostavljam.

(недеља, 18. окт 2020, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

@@Kanađanin


Severna Amerika je kontinent (ima dole i ona Južna, znaš?). Na tom kontinentu Severne Amerike su dve države, Sjedinjene američke i Kanada.

Pobogu!

(недеља, 18. окт 2020, 11:30) - Ulmer [нерегистровани]

@Narode moj

Kazes da uzivas u severno -americkom slobodnom drustvu,objasni nam sta podrazumevas pod "slobodno drustvo", jer po tvojem misljenju u Srbiji je tako nesto strano.Po tvojem u Srbiji postoji rasizam,i to nam objasni, sta je razim?

(недеља, 18. окт 2020, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

@Kanadjanin

Kanada nije u Severnoj Americi, Kanada je u Kanadi.

(недеља, 18. окт 2020, 06:41) - Zoran Nikolic [нерегистровани]

Licemerje

Nikad nije bilo vise laznog morala nego danas u svim oblastima zivota. Kako u svetu tako i kod nas. Krenulo je sa medijima od politicke korektnosti da bi dosli do apsurda da se pise neki bezvezni tekst o nekoj sceni iz domace serije gde je opet neka glumica snimila "slobodniju" scenu i kao prilog se stavlja Screen Shot te scene gde su joj grudi zamrljane. A serija ide u udarnom terminu kao porodicna serija, a sto je najgore scena je benigna u odnosu na filmove stare jugoslavije kakvi su snimani. A mi kakvi smo postali pod uticajem tih istih medija smo prihvatili takve sisteme vrednosti u svakodnevnom zivotu.
Nikad se nije vise pisalo o postenju i moralu a stvarnost nikad nije bila ovako ogrezla u nemoralu i kriminalu. Plasim se buducnosti koja dolazi, jer mi sve vise lici na Orvelovu 1984-tu gde se gubi licna i duhovna sloboda .

(субота, 17. окт 2020, 18:42) - Kanadjanin [нерегистровани]

Narode moj

Nemojte da se brinete za Disney, NBA, americke izbore, itd. Postoje srpski crtsni filmovi, Aba liga, zanimljiva politicka scena, tako da ne razumem cemu vasa neslaganja i protesti. Vi cete svakako ostati zemlja rasizma i rasista. Raznih levitijana, “armija”, strojeva, itd. Krivo mi jeste, ali samo jer moja familija zivi tu. Ja uzivam u Severnoj Americi u slobodnom drustvu. Rasizam ovde postoji naravno, ali u puno manjem obliku, dok su recimo mesani brakovi u Srbiji veliko dostignuce, odmah se napravi tv prilog o tome. Mislite o tome.

(субота, 17. окт 2020, 18:19) - sale [нерегистровани]

hahaha...

Po tom principu su pilići u crtaćima žuta rasa, Pera Detlić je fašista, Paja Patak nacista, Kojotenko islamski terorista, Hromi Daba je zli vanzemaljac, Miki Maus dobri vanzmaljac.
Nešto se pitam, gde svrstati vešticu iz Ivice i Marice, koja jede malu decu za doručak... što bi trebalo ozbiljnije razmotriti, nego ove navedene budalaštine na račun Diznijevih crtača...kladim se da su crvenkapa, baba i lovac ispekli vuka na ražnju i pojeli-u originalnoj verziji!