Читај ми!

Филм „Жив човек" Олега Новковића премијерно на 30. филмском фестивалу у Котбусу

Објављено је којих ће се дванаест источноевропских дугометражних играних филмова ове јесени надметати за награде (главну награду и награду за најбољег редитеља) у главном такмичарском програму 30. филмског фестивала у Котбусу, у Немачкој. Премијеру ће том приликом доживети остварење „Жив човек", нови филм Олега Новковића.

Филм Жив човек је настао захваљујући подршци и Филмског центра Србије, а у истом програму Фестивала у Котбусу који ће бити одржан од 3. до 11. новембра, такмичиће се још један српски филм – Оаза редитеља Ивана Икића.

Реч је о остварењу које од светске премијере у званичном програму овогодишњег Филмског фестивала у Венецији постојано убира награде. Ту је и запажена мањинска српска копродукција – такође целовечерњи играни филм, Матер у режији Јурета Павловића. Оба остварења су настала уз подршку Филмског центра Србије.

Жив човек  је меланхолична комедија о човеку који након великих разочарења у своје најближе покушава да врати слободу. Шта је слобода и када је човек жив, о томе, кажу,  између осталог, говори овај филм Олега Новковића.

По завршетку снимања, главни глумац, Никола Ђуричко, није крио задовољство због рада на овом пројекту.

„Морам да признам да са нестрпљењем очекујем да видим цео филм кад буде завршен. Мој је утисак да смо направили један веома занимљив, паметан, емотиван и прави рокенрол филм. Милена Марковић је написала одличан сценарио и морам крајње себично да додам врхунску улогу Ђеле, коју ја играм. Ђела носи цео филм и за мене је то било право задовољство. Моју супругу игра Нада Шаргин, која је још једном потврдила да је на врхунцу своје форме. Бојан Жировић игра мог другара и мислим да се наш приватни однос само пресликао на филм. Желео бих да поменем и младе глумце које ћете имати прилике да видите а то су: Јана Бјелица, Филип Хајдуковић и Ива Милановић“, наводи Ђуричко.

И поред тога што је са Олегом Новковићем само једном радио пре овог филма, зна добро за његов професионализам, његову посвећеност, страст и темељне припреме, што ни овог пута није изостало.

„Хтео бих да искористим прилику и да се захвалим Урошу Лазићу и Љиљани Ђуричко, продуцентима филма, који су препознали овај текст и који су свим силама омогућили да имамо заиста врхунске услове и потпуну посвећеност овом пројекту. Надам се да ће и публика са нама поделити радост и узбуђење које смо ми као и цела екипа уградили у овај филм“, додаје познати глумац.

Поред Николе Ђуричка, главне улоге у филму тумаче Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић, Стефан Трифуновић и други.

Продуценти филма су Урош Лазић и Љиљана Ђуричко у име продуцентске куће САЛТ из Србије, док су копродуценти Ostlicht filmproduktion gmbh из Немачке и The Chouchkov Brothers из Бугарске.

Олег Новковић је редитељ филмова: Кажи зашто ме остави, Нормални људи, Рударска опера, Сутра ујутро, Бели бели свет, Отаџбина, а већ два пута је овенчан Главном наградом управо фестивала у Котбусу – у случајевима филма Рударска опера (2006) и Бели бели свет (2010).

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи