Дигитална рестаурација спасла филм „Мајстори, мајстори“

„Мајстори, мајстори“ засијали су синоћ на Ташмајдану на премијери култног српског класика - седамнаестог дигитално рестаурираног филма у оквиру пројекта ВИП Кинотека. У години у којој филм Горана Марковића прославља 40 година од премијере и даље је много оних који знају и радо користе реплике из овог култног остварења.

Трагикомична прича о одласку у пензију чистачице у луксузној социјалистичкој основној школи, њен свечани испраћај и тужба професорке енглеског против колеге, откривају замршене односе у колективу.

Мајстори, мајстори снимљени су 1980. године без буџета, на само једној локацији, а сви чланови екипе укључујући звездану глумачку поставу радили су без хонорара.

Не због новца, већ због малог броја реплика, негодовале су Оливера Марковић и Мира Бањац, па су прибегле импровизацији.

„Ми смо направиле један велики дијалог. Господин редитељ ћути, слуша. Кад је видео куд то иде рекао је – 'Хвала моје даме, али то у неком другом филму'“, сећа се Мира Бањац.

Снимљен на 16-милиметарској траци, култни филм је након четири деценије, био пред пропадањем.

„Захваљујући овој значајној акцији коју Кинотека спроводи са ВИП-ом, да се реконструишу филмови, то је један гест цивилизацијски, да нешто што је осуђено на нестанак накако продужи живот. Мајстори, мајстори су спасени овим“, истакао је редитељ филма Горан Марковић.

„На сву срећу тих филмова има још. Ја сам сигуран да ћемо још доста година наставити тај пројекат када ћемо доћи до броја од 100. Онда ћемо видети како даље, али до тога има још доста“, објашњава Дејан Турк, генерални директор компаније „ВИП мобајл“.

„Након две онлајн премијере рестаурираних филмова које су се десиле током корона кризе, ово је прва уживо ВИП Кинотека пројекција, још након јануара када смо публици представили филм Трагедија службенице ПТТ Душана Макавејева“, нагласио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Захваљујући непролазном квалитету глуме, сценарија, режије и освеженом дигиталном издању, Мајстори, мајстори су дело о коме ће се причати и у будућем времену.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 26. сеп 2020, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

Škola

Divan film.Radim u školi i svaki put prepoznam nešto od duha koji se u školi nije promenio.